Počela je sezona jagoda i ako ih jedete sveže postoje brojni benefiti za vaš organizam. Ove slatke i ukusne bobice prepune su osnovnih hranljivih sastojaka, uključujući vlakna, vitamin C, mangan, folate (vitamin B9) i kalijuma. Sadrže i male količine bakra, gvožđa, magnezijuma, fosfora, selena i vitamina B6, K i E. Bez obzira što jagode sadrže šećere navode se kao hrana sa niskim glikemijskim indeksom, jer neće odmah podići nivo šećera u krvi. 

Dnevna doza jagoda može poboljšati zdravlje srca, mozga i varenja.

Ako vam se ne jedu uvek sveže možete da napravite i jednostavne poslastice od ovog bobibčastog voća. Lagani kolač koji se sprema u tiganju od prostih sastojaka je naš predlog. 

Pročitajte i kako da sačuvate jagode bez kuvanja i zamrzavanja

Sastojci:

  • 300 g jagoda
  • 1 kašika putera 
  • 1 jaje
  • 50 g šećera + 1 kašika
  • prstohvat soli
  • 7 g vanilin šećera
  • 50 ml ulja 
  • 100 ml mleka 
  • 120 g brašna
  • 1/2 kašike praška za pecivo
  • 30 g oraha 

Priprema:

Jagode isecite na četvrtine, a orahe na sitnije komade. Istopite puter, pa dodajte kašiku šećera, kada se karamelizuje dodajte jagode i kuvajte 5 minuta. Umutite jaja sa prstohvatom soli, šećerom i vanilin šećerom. Sipajte ulje i mleko i sjedinite, pa zatim dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo. Promešajte dobro. U jagode koje su počele da ključaju dodajte seckane orahe i preko sipajte testo. Poklopite i kuvajte 10-15 minuta. Čačkalicom proverite da li je gotovo. Pomoću namašćenog tanjira ga okrenite i kuvajte još 5 minuta. 

Pročitajte i kako brzo i lako da operete tiganj

Izvor: Stvar ukusa