Jagode su pune vlakana, vitamina C, mangana, vitamina B9 i kalijuma. Takođe, sadrže male količine bakra, gvožđa, magnezijuma, fosfora, selena i vitamina B6, K i E. Sada im je sezona i zato jedite sveže, ali ih koristite i za najlepše poslastice. Ovaj kolač će vas oduševiti jednostavnom pripremom i osvežavajućim ukusom. Od njih možete da napravite i ukusan domaći džem, koji možete da mažete na palačinke ili hleb.
Pročitajte i kako da sačuvate jagode, a da ih ne kuvate i ne zamrzavate. Na ovaj način imaćete sveže cele godine.
Sastojci:
- 450 g jagoda
- 140 g šećera
- 600 ml mleka
- 50 g kukuruznog skroba
- 20 g putera
Priprema:
Pomešajte jagode (250 g) sa šećerom (80 g) i izblendirajte ili štapnim mikesrom usitnite. Sipajte mleko, pa promešajte i procedite. Dodajte skrob i kuvajte, uz neprestano mešanje, dok se smesa ne zgusne. Sipajte u vatrostalnu posudu i stavite u frižider na pola sata. Preostale jagode iseckajte (200 g), a puter pomešajte sa šećerom (60 g) i istopite. Zatim dodajte seckane jagode i još kratko kuvajte, mešajući. Sipajte preko fila. Stavite sat vremena u frižider.
Izvor: Stvar ukusa
Gusta krompir čorba sa slaninicom
Pileći file u aromatičnom sosu od pavlake i paradajza
Recept za najukusniju karbonaru sa piletinom - bez pavlake!
salata
posno