Jagode su pune vlakana, vitamina C, mangana, vitamina B9 i kalijuma. Takođe, sadrže male količine bakra, gvožđa, magnezijuma, fosfora, selena i vitamina B6, K i E. Sada im je sezona i zato jedite sveže, ali ih koristite i za najlepše poslastice. Ovaj kolač će vas oduševiti jednostavnom pripremom i osvežavajućim ukusom. Od njih možete da napravite i ukusan domaći džem, koji možete da mažete na palačinke ili hleb. 

Pročitajte i kako da sačuvate jagode, a da ih ne kuvate i ne zamrzavate. Na ovaj način imaćete sveže cele godine. 

Sastojci:

  • 450 g jagoda
  • 140 g šećera
  • 600 ml mleka
  • 50 g kukuruznog skroba
  • 20 g putera

Priprema:

Pomešajte jagode (250 g) sa šećerom (80 g) i izblendirajte ili štapnim mikesrom usitnite. Sipajte mleko, pa promešajte i procedite. Dodajte skrob i kuvajte, uz neprestano mešanje, dok se smesa ne zgusne. Sipajte u vatrostalnu posudu i stavite u frižider na pola sata. Preostale jagode iseckajte (200 g), a puter pomešajte sa šećerom (60 g) i istopite. Zatim dodajte seckane jagode i još kratko kuvajte, mešajući. Sipajte preko fila. Stavite sat vremena u frižider. 

Izvor: Stvar ukusa