Većina domaćinstava ranije je u kuhinji uvek imala mast, mleko, šećer i orahe, pa su se domaćice dovijale na razne načine, kako da od jednostavnih i svakodnevnih sastojaka naprave inovativnu i ukusnu poslasticu.
Jedna od takvih su i starinske ružice sa orasima i mlekom. Slobodno se može reći da je ova poslastica preteča danas modernih rolnica sa cimetom.
Ovaj kolač biće sve ukusniji kako dani prolaze, pod uslovom da neki komad ostane i sami ćete se u to uveriti.
Sastojci:
- 600 g mekog brašna
- 300 ml mleka
- 2 kašike šećera
- 1 kocka svežeg kvasca
- 2 jajeta
Za fil:
- 150 g masti
- 250 g oraha
- 50 g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
Za preliv:
- 600 ml mleka
- 250 g šećera
- 3 kesice vanilin šećera
Priprema:
U mlako mleko stavite šećer i izmrvite sveži kvasac, pa ostavite na toplom mestu da nadođe. U nadošli kvasac dodajte jaja, pa sve sjedinite, a onda dodajte brašno i umesite glatko testo. Ostavite da nadođe oko 45 minuta, pa ga premesite. Mast penasto umutite sa šećerom i vanilin šećerom, a onda dodajte orahe i sve sjedinite. Testo razvucite u pravougaonik debljine pola santimetra, pa ga premažite smesom od masti i oraha i savijte u rolat. Isecite ružice, odnosno pužiće od 1 cm debljine i poređajte u podmazan pleh. Pecite ih u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta ili dok ne porumene. Mleko sa šećerom i vanilinim šećerom prokuvajte, pa gotove ružice prelijte i vratite u isključenu rernu na pet minuta. Izvadite ih iz rerne i ostavite da se hlade i upijaju mleko. Kada se ohlade poslužite i uživajte.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem