Italijansko slatko pecivo koje dolazi iz Napulja je vrlo popularno, a zbog lake pripreme uživaćete u svakom trenutku koji prvodete praveći. Ako ih napunite vanila kremom definitivno će biti po originalnom receptu i samim tim i ukusnije, ali možete da se poslužite i pudingom od vanile koji se ne kuva, jer je mnogo praktičnije.
Ako želite da sve bude domaćinski, pročitajte kako sami da napravite lisnato testo.
Sastojci:
- 1 lisnato testo
- 1 krem od vanile ili puding od vanile koji se ne kuva
- 200 ml slatke pavlake
- malo mleka
Za vanila krem:
- 500 ml mleka
- štapić vanile
- 4 žumanaca
- 150 g šećera
- 50 g brašna ili gustina
- 1 list želatina
Priprema:
Razvucite lisnato testo, pa isecite kvadrate. Poređajte na pleh obložen pek papirom, pa premažite mlekom. Pecite na 180°C oko 20 minuta. Umutite slatku pavlaku sa vanila kremom. Ako ste kupili puding koji se ne kuva, njega prvo umutite sa mleko (kao što piše na uputstvu), pa dodajte u umućenu slatku pavlaku i sjedinite mikserom. Testo prerežite na pola, a fil stavite u špric za kolače. Sipajte na jednu polovinu testa, pa preklopite drugom polovinom. Pospite šećerom u prahu.
Za vanila krem: Sipajte mleko u šerpicu zajedno sa štapićem vanile i stavite da zakuva. Štapić izvadite kada mleko provri.
Žumanca umutite sa šećerom, pa dodajte brašno ili gustin, i izmešajte da nema grudvica. U to sipajte malo provrelog mleka, dobro razmutite pa dodajte i ostatak mleka. Dobro izmešajte, vratite u posudu u kojoj se mleko kuvalo i kuvajte na laganoj vatri dok se krem ne zgusne. Sklonite sa vatre i prekrijte prozirnom folijom da se ne uhvati korica. Za gušći krem, skuvani krem skloniti sa vatre, neka malo stane, pa umešati prethodno nakvašen i oceđen želatin.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem