Većina domaćica navikla je da smesu za palačinke pravi isključivo sa belim brašnom. Ovaj recept razlikuje se po tome što se dodaje i heljdino brašno.
Heljdino brašno je sve popularnije i često se koristi kao zamena za pšenično ili kukuruzno brašno, koja su decenijama unazad glavna u našoj ishrani. Najveći kvalitet heljde, sa najvećim pozitivnim dejstvom na zdravlje, je upravo visok nivo antioksidanata koji ona sadrži, te biste trebali da je što češće uvrstite u ishranu.
Majstori za pravljenje ove poslastice uvek koriste kiselu vodu, zbog koje palačinke neće biti žilave i neće se kidati.
Sastojci:
- 2 jajeta
- 12 kašika heljdinog brašna
- 6 kašika integralnog brašna
- 200 ml kisele vode
- 1 kašičica šećera
- prstohvat soli
Priprema:
Mikserom umutite jaja da zapene, pa dodajte obe vrste brašna i kiselu vodu i nastavite da mutite. Pred kraj mućenja dodajte šećer i so, dobro promešajte i ostavite da smesa odstoji desetak minuta. Zagrejte ringlu, spustite tiganj bez ikakve masnoće i ostavite ga da tako odstoji na ringli trideseatk sekundi. Potom u tiganj sipajte malo ulja ili masti, kutlačom dodajte smesu za palačinke, ravnomerno je rasporedite po tiganju i pecite uobičajeno. Stavite nadev po želji i uživajte.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem