Većina domaćica navikla je da smesu za palačinke pravi isključivo sa belim brašnom. Ovaj recept razlikuje se po tome što se dodaje i heljdino brašno.

Heljdino brašno je sve popularnije i često se koristi kao zamena za pšenično ili kukuruzno brašno, koja su decenijama unazad glavna u našoj ishrani. Najveći kvalitet heljde, sa najvećim pozitivnim dejstvom na zdravlje, je upravo visok nivo antioksidanata koji ona sadrži, te biste trebali da je što češće uvrstite u ishranu.

Majstori za pravljenje ove poslastice uvek koriste kiselu vodu, zbog koje palačinke neće biti žilave i neće se kidati. 

Sastojci:

  • 2 jajeta
  • 12 kašika heljdinog brašna
  • 6 kašika integralnog brašna
  • 200 ml kisele vode
  • 1 kašičica šećera
  • prstohvat soli

Priprema:

Mikserom umutite jaja da zapene, pa dodajte obe vrste brašna i kiselu vodu i nastavite da mutite. Pred kraj mućenja dodajte šećer i so, dobro promešajte i ostavite da smesa odstoji desetak minuta. Zagrejte ringlu, spustite tiganj bez ikakve masnoće i ostavite ga da tako odstoji na ringli trideseatk sekundi. Potom u tiganj sipajte malo ulja ili masti, kutlačom dodajte smesu za palačinke, ravnomerno je rasporedite po tiganju i pecite uobičajeno. Stavite nadev po želji i uživajte.

Izvor: Stvar ukusa