Domaće krofne ne samo da su jeftinije od kupovnih nego su i ukusnije. Sastojke za njihovu pripremu uglavnom imate kod kuće, a i nije komplikovano da se umesi testo, i ako vam možda tako deluje. Kako nema kvasca nema ni čekanja da testo odstoji, a sir ih čini super svežim i mekanijim. Najbolje su kada se samo pospu šećerom u prahu, ali možete da ih napunite čokoladom ili domaćim džemom

Da li ste znali, da kada su nastale, krofne nisu imale rupu u sredini. U drevnom Rimu i Grčkoj testo se seklo na trake i posluživalo sa medom ili sosom od ribe. U Evropi su postale poznate u XV veku, posebno u Engleskoj, Nemačkoj i Holandiji.

Postoji jedna legenda koja govori da je rupa na sredini testa nastala zahvaljujući kapetanu Hensonu Gregoriju, holandskom mornaru. On je, prema legendi, doživeo oluju na brodu, pa je krofne koje je poneo sa sobom na put poređao na drške kormila kako bi mu ruke bila slobodne za upravljanje brodom. Ta rupa služi da se testo ravnomerno ispeče i da krofna ne ostane živa u sredini.

Vi možete da napravite čašom ili donjim delom viljuške rupu u testu, a možete da pržite i bez nje. 

Sastojci:

  • 250 g svežeg sira
  • 100 g šećera 
  • prstohvat soli 
  • 1/2 kašičice sode bikarbone 
  • 2 jajeta 
  • 250 g brašna 

Priprema:
Dobro umutite jaja sa šećerom. Dodajte sir u jaja, ako nije krem sir prvo ga izblendirajte. Brašno, sodu bikarbonu i so prosejte, pa dodajte u smesu. Umesite testo, biće malo lepljivo, ali ne brinite, pa razvucite oklagijom i čašom izvucite oblike. Pržite krofne u vrelom ulju. 

Izvor: Stvar ukusa