Oraščići su jedan od najpoznatijih sitnih kolača na Balkanu. Pored toga što izgledaju zanimljivo, imaju neodoljiv ukus, a naše bake su ih često spremale za praznike. Ove sitne kolače možete da napravite za Božić, a ako nemate vremena da pravite fil, samo iskoristite nutelu. Za ovaj recept je potreban poseban kalup, ali kolačiće možete da pripremite i u plehu za male mafine, a dok ih budete pekli zamirisaće cela kuća.
- Sastojci:
- Za testo:
- 300 g mekog brašna
- 250 g maslaca
- 100 g šećera u prahu
- 120 g mlevenih oraha
- prstohvat soli
- 1 kesica vanilin šećera
- Za fil:
- 150 g tamne čokolade
- 20 g maslaca
- 100 ml slatke pavlake
- 2 kašike mlevenih oraha
Priprema:
Umesite maslac sobne temperature, pa dodajte šećer u prahu, so, vanilin šećer i orahe, pa lagano sjedinite. Postepeno dodajte brašno i umesite testo. Slatku pavlaku zagrejte na šporetu, ali ne dozvolite da provri. U šerpi otopice čokoladu, maslac i slatku pavlaku, pa kada se malo prohladi dodajte orahe, pa promešajte. Ostavite da se fil ohladi na sobnoj temperaturi nekih 1-2 sata. Kalup za oraščiće nauljite i stavite testo u njih, a u sredini ostavite malo udubljenje. Pecite na 180°C oko 13-15 minuta. Izvadite testo iz kalupa, premažite filom i spojite ih. Posle toga ostavite oraščiće u frižideru da bi se fil stegao.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem
Tri vrste oblandi od jedne smese