Oraščići su jedan od najpoznatijih sitnih kolača na Balkanu. Pored toga što izgledaju zanimljivo, imaju neodoljiv ukus, a naše bake su ih često spremale za praznike. Ove sitne kolače možete da napravite za Božić, a ako nemate vremena da pravite fil, samo iskoristite nutelu. Za ovaj recept je potreban poseban kalup, ali kolačiće možete da pripremite i u plehu za male mafine, a dok ih budete pekli zamirisaće cela kuća.
- Sastojci:
- Za testo:
- 300 g mekog brašna
- 250 g maslaca
- 100 g šećera u prahu
- 120 g mlevenih oraha
- prstohvat soli
- 1 kesica vanilin šećera
- Za fil:
- 150 g tamne čokolade
- 20 g maslaca
- 100 ml slatke pavlake
- 2 kašike mlevenih oraha
Priprema:
Umesite maslac sobne temperature, pa dodajte šećer u prahu, so, vanilin šećer i orahe, pa lagano sjedinite. Postepeno dodajte brašno i umesite testo. Slatku pavlaku zagrejte na šporetu, ali ne dozvolite da provri. U šerpi otopice čokoladu, maslac i slatku pavlaku, pa kada se malo prohladi dodajte orahe, pa promešajte. Ostavite da se fil ohladi na sobnoj temperaturi nekih 1-2 sata. Kalup za oraščiće nauljite i stavite testo u njih, a u sredini ostavite malo udubljenje. Pecite na 180°C oko 13-15 minuta. Izvadite testo iz kalupa, premažite filom i spojite ih. Posle toga ostavite oraščiće u frižideru da bi se fil stegao.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus