Kolač preliven sirupom, po uzoru na baklavu, omiljen je u mnogim kućama u Grčkoj. Ovaj recept doneli su imigranti koji su izbegli u Grčku iz Male Azije oko 1922. godine, a kombinuje francusku notu delikatesa sa ukusom sirupa Bliskog istoka.
Galaktoboureko možda nije najlakši desert za napraviti, ali ćete, kad ga probate, shvatiti da je definitivno vredan truda.
Sastojci:
- 1 pakovanje kora
Za krem:
- 1,5 l mleka
- 3 šolje šećera
- 2 šolje griza
- 6 jaja
- 200 g putera
- 2 kesice vanilin šećera
Za sirup:
- 3 šolje šećera
- 2 šolje vode
- 1 kora limuna
- 1 kašičica limunovog soka
Za premazivanje kora:
- 100 g putera
Priprema:
U velikom loncu kuvajte mleko dok ne provri. Zatim dodajte griz i mešajte varjačom dok se ne zgusne. Skinite lonac sa vatre i ostavite da se skuvani griz prohladi. Umutite jaja sa šećerom, a zatim dodajte vanilu, pa ovu smesu dodajte u ohlađen griz uz neprekidno mešanje. Zatim dodajte 200 grama putera i ponovo izmiksajte. Ostatak putera rastopite. Dobro premažite površinu tepsije i postavite prvu koru na dno pleha tako da krajevi budu van pleha. Premažite je rastopljenim maslacem, stavite drugu koru, pa i nju premažite maslacem. Na taj način poređajte četiri kore.
Sipajte krem, pa vraćajte jednu po jednu koru koja je ostala van pleha preko fila, podmazujući svaku rastopljenim maslacem. Premažite i poslednji list na površini i poprskajte ga sa malo vode. Stavite tepsiju u rernu i pecite kolač na 180 C oko 45 minuta. Za sirup stavite sve sastojke u lonac i prokuvajte 8 minuta. Zatim malo po malo sirupa sipajte preko pite. Kolač će brzo upiti vrući sirup.Nemojte prekrivati kolač krpom ili folijom, jer korica mora da ostane hrskava. Kada se ohladi isecite na kocke i služite.
Izvor: Telegraf.rs
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem