Ako vam je potrebna svečana torta, ne tražite dalje. Lako se pravi, ne peče se, najbitnije je da imate keks i slatku pavlaku. U fil ide i maskarpone sir, koji je skup u prodavnici, pa ga možete zameniti i domaćim, a ovde pročitajte kako se pravi. Između dva bela fila nalazi se tanak sloj čokolade koji tortu čini neodoljivom.
Sastojci:
- 200 g mlevenog keksa
- 50 g putera
- 300 g čokoladnih rolera
Za čokoladni fil:
- 100 g čokolade
- 100 ml slatke pavlake
- 50 g nutele
Za beli fil:
- 600 ml slatke pavlake
- 400 g maskarpone sira
- 100 g šećera u prahu
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Za dekoraciju:
- 30 g rolera
- 4 jagode
- 1 kašika kakaoa
Priprema:
Po ivici kalupa, prečnika 20 cm, poređajte rolere. Keks pomešajte sa istopljenim puterom i sipajte po dnu. Lepo utisnite. Slatku pavlaku umutite sa šećerom u prahu i vanilom, a zatim dodajte maskarpone i sjedinite mikserom. Pola fila sipajte preko keksa i poravnajte. Stavite u zamrzivač na pola sata. Čokoladu otopite sa slatkom pavlakom. Dodajte nutelu i lepo promešajte. Sipajte preko belog fila i poravnajte. Stavite u zamrzivač na pola sata. Preko sipajte drugu polovinu belog fila i stavite u frižider na 2 sata. Ukrasite čokoladnim rolernima kao na slici i pospite kakao. Poređajte jagode isečene na polovine.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem