Kapri sladoled je omiljena poslastica kada su napolju vrućine, a torta dostojno menja omiljeni slatkiš iz detinjstva. Ako nikada niste pravili, ne brinite, uopšte nije teško, niti vam trebaju skupi sastojci. Kore se prave brzo, a sigurno niste znali da se sirće dodaje u šne od belanaca kako bi imao veći volumen i bio čvršći.  

Sastojci:

Za koru:

  • 9 belanaca
  • 300 g šećera
  • 2 kašike brašna
  • 1 kašika sirćeta

Za žele:

  • 500 g jagoda
  • 300 g šećera
  • 80 g pudinga od jagoda

Za glazuru:

  • 100 g čokolade za kuvanje 
  • 2 kašike ulja

Za fil:

  • 600 ml mleka
  • 80 g pudinga od vanile 
  • 300 g šećera
  • 9 žumanaca
  • 250 g margarina
  • 200 ml slatke pavlake 

Priprema: 

Za koru: Belanca umutite sa šećerom u čvrst šne, pa dodajte brašno i sirće i lagano promešajte. Sipajte u kalup obložen pek papirom i pecite na 180°C oko 20 minuta. 

Za žele: Jagode pomešajte sa šećerom i kuvajte. Povremeno promešajte. Kada provri dodajte puding i mešajte sve vreme. Sipajte vruć žele preko ohlađene kore.

Za preliv: Čokoladu otopite sa ulje, pa prelijte preko želea kada se ohladi.

Za fil: Umutite žumanca sa šećerom i zatim dodajte puding. Lepo sjedinite. Mleko stavite da provri, pa dodajte smesu sa žumancima i kuvajte, uz neprestano mešanje, dok se sve ne zugsne. Pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi. Zatim dodajte margarin sobne temeprature i umutite. Premažite fil preko čokolade. Na kraju umutite slatku pavlaku i premažite tortu. 

Izvor: Stvar ukusa