Kapri sladoled je omiljena poslastica kada su napolju vrućine, a torta dostojno menja omiljeni slatkiš iz detinjstva. Ako nikada niste pravili, ne brinite, uopšte nije teško, niti vam trebaju skupi sastojci. Kore se prave brzo, a sigurno niste znali da se sirće dodaje u šne od belanaca kako bi imao veći volumen i bio čvršći.
Sastojci:
Za koru:
- 9 belanaca
- 300 g šećera
- 2 kašike brašna
- 1 kašika sirćeta
Za žele:
- 500 g jagoda
- 300 g šećera
- 80 g pudinga od jagoda
Za glazuru:
- 100 g čokolade za kuvanje
- 2 kašike ulja
Za fil:
- 600 ml mleka
- 80 g pudinga od vanile
- 300 g šećera
- 9 žumanaca
- 250 g margarina
- 200 ml slatke pavlake
Priprema:
Za koru: Belanca umutite sa šećerom u čvrst šne, pa dodajte brašno i sirće i lagano promešajte. Sipajte u kalup obložen pek papirom i pecite na 180°C oko 20 minuta.
Za žele: Jagode pomešajte sa šećerom i kuvajte. Povremeno promešajte. Kada provri dodajte puding i mešajte sve vreme. Sipajte vruć žele preko ohlađene kore.
Za preliv: Čokoladu otopite sa ulje, pa prelijte preko želea kada se ohladi.
Za fil: Umutite žumanca sa šećerom i zatim dodajte puding. Lepo sjedinite. Mleko stavite da provri, pa dodajte smesu sa žumancima i kuvajte, uz neprestano mešanje, dok se sve ne zugsne. Pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi. Zatim dodajte margarin sobne temeprature i umutite. Premažite fil preko čokolade. Na kraju umutite slatku pavlaku i premažite tortu.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus