Čokoladne torte niko ne odbija, a pogotovo ako se ovako lako pravi. Nema pečenja, kore se kuvaju na pari, a glazura se preliva po celom desertu. Kada isečete sa kore curi glazura, prosto neodoljivo. Ovaj recept je brzo osvojio sve na društvenim mrežama, preko 2 miliona ljudi je pogledalo pripremu. 

Isprobajte i vi, sigurno ćete se oduševiti. 

Sastojci: 

  • 1 šolja brašna
  • 1/3 šolje kakaoa 
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 1/4 kašičice sode bikarbone 
  • 1/4 kašičice soli 
  • 3/4 šolje šećera 
  • 2 jajeta 
  • 1/4 šolje ulja 
  • 1/2 šolje mleka 
  • 1/2 kašičice ekstrakta vanile (po želji) 

Za glazuru:

  • 1 šolja mleka 
  • 1/4 šolje kakaoa 
  • 1/3 šolje šećera 
  • 2 kašike brašna 
  • 1/2 kašičice ekstrakta vanile 

Priprema: 

U činiji promešajte prosejano brašno sa kakaom, sodom bikarbonom, praškom za pecivo i sa malo soli. Ne sme da ima gromuljice. Dodajte šećer i jaja, pa dobro sjedinite žicom. Na kraju dodajte ulje i mleko i promešajte, a onda ako želite dodajte i vanilu, pa još jednom promešajte. Sipajte u podmazan pleh ili obložen pek papirom i pokrijte aluminijumskom folijom. Kuvajte na pari oko 30-35 minuta. 

U šerpici pomešajte mleko, kakao, šećer, brašno i vanilu. Dobro promešajte da nema grudvica. Kuvajte, uz neprestano mešanje, nekih 3-7 minuta. Izvadite tortu iz kalupa, pa prelijte glazurom. 

Dodatni savet: Kako bi bili sigurni da glazura nema gromuljice, procedite kroz sito.

Najsočnija čokoladna torta bez pečenja  TikTok/ smilingrecipes

Najsočnija čokoladna torta bez pečenja  TikTok/ smilingrecipes

 Izvor: Stvar ukusa