Čokoladne torte niko ne odbija, a pogotovo ako se ovako lako pravi. Nema pečenja, kore se kuvaju na pari, a glazura se preliva po celom desertu. Kada isečete sa kore curi glazura, prosto neodoljivo. Ovaj recept je brzo osvojio sve na društvenim mrežama, preko 2 miliona ljudi je pogledalo pripremu.
Isprobajte i vi, sigurno ćete se oduševiti.
Sastojci:
- 1 šolja brašna
- 1/3 šolje kakaoa
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 1/4 kašičice sode bikarbone
- 1/4 kašičice soli
- 3/4 šolje šećera
- 2 jajeta
- 1/4 šolje ulja
- 1/2 šolje mleka
- 1/2 kašičice ekstrakta vanile (po želji)
Za glazuru:
- 1 šolja mleka
- 1/4 šolje kakaoa
- 1/3 šolje šećera
- 2 kašike brašna
- 1/2 kašičice ekstrakta vanile
Priprema:
U činiji promešajte prosejano brašno sa kakaom, sodom bikarbonom, praškom za pecivo i sa malo soli. Ne sme da ima gromuljice. Dodajte šećer i jaja, pa dobro sjedinite žicom. Na kraju dodajte ulje i mleko i promešajte, a onda ako želite dodajte i vanilu, pa još jednom promešajte. Sipajte u podmazan pleh ili obložen pek papirom i pokrijte aluminijumskom folijom. Kuvajte na pari oko 30-35 minuta.
U šerpici pomešajte mleko, kakao, šećer, brašno i vanilu. Dobro promešajte da nema grudvica. Kuvajte, uz neprestano mešanje, nekih 3-7 minuta. Izvadite tortu iz kalupa, pa prelijte glazurom.
Dodatni savet: Kako bi bili sigurni da glazura nema gromuljice, procedite kroz sito.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus