Baron torta je raskošna kombinacija čokolade i malina. Sočne maline daju onaj dodatni kiselkasti ukus koji pravi ravnotežu između teške i slatke čokolade i čini ovu tortu posebno interesantnom za one koji vole da spoje više ukusa u jedan.
Ne spada u red jednostavnih torti, ali budite sigurni da će se svaki trud višestruko isplatiti. Oduševićete se i vi i vaši ukućani, nema sumnje.
Sastojci:
Za 4 kore:
- 12 belanaca
- prstohvat soli x4
- 300 g šećera
- 60 g kakao praha
- 100 g mlevenih oraha
Čokoladni fil:
- 12 žumanaca
- 250 g šećera
- 50 g kakao praha
- 40 g pudinga od čokolade
- 400 ml mleka
- 250 g kvalitetnije čokolade za kuvanje
- 180 g maslaca
Fil od malina:
- 400 g malina
- 110 g šećera
- 2 kesice vanilin šećera
- 40 g pudinga od maline (ili jagode)
- 5 g želatina
- 300 ml vode
Glazura:
- 150 g čokolade za kuvanje
- 150 ml mlečne slatke pavlake
Priprema:
Rernu uključite na 200°C. Okrugli kalup prečnika 24 cm obložite pek papirom. Umutite 3 belanca sa prstohvatom soli dok ne postanu čvrsta na dodir, pa postepeno dodajte 75 g šećera i umutite u čvrst sneg. Dodajte na kraju 15 g prosejanog kakai praha i 15 g mlevenih oraha, pa lagano špatulom sjedinite. Rasporedite smesu u kalup i pecite 10 do 15 minuta. Pečenu koru ostavite da se ohladi. Isto ponovite sa ostalim korama.Za fil umutite žumanca sa šećerom, dodajte kakao, 40 puding u prahu, sioajte 200 ml mleka i sjednite tako da nema grudvica. Ostatak mleka stavite da provri.Kad provri malo sipajte u čokoladnu smesu, sjedinite pa sve vratite u provrelo mleko i kuvajte nekoliko minuta na srednjoj temperaturi, dok se ne zgusne.
Skinite sa ringle, dodajte izlomljenu čokoladu i 180 maslac. Dobro izmešajte dok ne dobijete ujednačen fil i ostavite da se ohladi. Za fil od malina razmutite želatin sa 100 ml vode, ostavite da malo nabubri. U šerpicu ubacite maline, dodajte 100 ml vode, šećer, vanilin šećera i od trenutka kad počne da vri kuvajte 5 minuta na laganoj temperaturi. Kašiku ovog fila ubacite u smesu sa želatinom, izmešajte pa sve vratite u kuvane maline. Naspite u maline i puding razmućen sa 100 ml vode pa sve zajedno kuvajte nekoliko minuta dok se ne zgusne. Ostavite da se prohladi. Mlak fil podelite na 3 dela. Isto uradite i sa čokoladnim filom. Tortu filujte u kalupu. Prvo ide kora - čokoladni fil - fil od malina isto ponovite sa ostatkom, treba na kraju da završite sa korom. Za glazuru pavlaku zagrevajte na laganoj vatri sa izlomljenom čokoladom dok se skroz ne otopi, pa premažite tortu. Ostavite preko noći u frižideru da se ohladi i stegne.
Izvor: Stvar ukusa
Koliko tačno soli se stavlja u bure kada se kiseli kupus?
Najbolji recept za kiseli kupus - sa suvim mesom, slaninom i šljivama
3 najbolja i najbrža recepta za pripremu šarana za Svetog Luku
Kiš loren - najbolja francuska pita sa slanininom i sirom
Održan treći Maxi nacionalni festival hrane: Proizvođači iz cele Srbije izložili širok spektar voća i povrća