Maskarpone spada u skuplje sireve, a dosta se korisiti u pripremi kolača zbog svoje kremaste teksture. Jedan od najpoznatijih kolača koji se pravi sa maskarponeom je tiramisu, ali većina poslastica bez pečenja takođe sadrže čuveni italijanski sir. Sada kod kuće bez puno muke možete da napravite domaći maskarpone od samo 2 sastojka. Ne treba da se cedi niti neko posedno umeće, samo se skuva i ostavi 24 sata da se cedi. 

Sastojci:

  • 565 ml pavlake za kuvanje 
  • 2,5 kašike limunovog soka

Priprema:

Sipajte pavlaku u šerpu i pustite da provri. Nakon toga dodajte limunov sok i mutite dok ne počne da se zgušnjava, otprilike 13-15 minuta. Zatim šerpu stavite u posudu sa ledenom vodom i ostavite 10 minuta. U drugu činiju stavite cediljku i preko gazu. Sipajte smesu unutra i tako stavite u frižider na 24 sata. Izvadite iz frižidera i maskarpone je gotov. Od ove smese dobijate 300 g. Čuvajte u frižideru u heremtički zatvorenoj posudi do 5 dana.