Gošća u emisiji "Praktična žena" bila je je Jelena Mijailović koja je za pripremila izvrsnu kolač sa jagodama i vanila kremom. Priprema ove poslastice iziskuje malo više vremena, jer se kora peče zajedno s filom, ali čekanje će se svakako isplatiti kada je budete probali.
Savršen spoj osvežavajućeg voća i kremastog fila oduševiće i najveće probirljivce.
Sastojci:
Za koru:
- 40 g mlevenog keksa
- 200 g brašna
- 90 g putera
- 1 jaje
- 80 g šećera
Za fil:
- 2 pudinga od vanile
- 600 ml mleka
- 180 g šećera
- 800 g kisele pavlake
- 100 ml slatke pavlake
Voćni preliv:
- 200 g jagoda
- 150 g šećera
- 3 kašike gustina
- 80 ml vode
Priprema:
U dubljoj činiji pomešajte sve sastojke za koru pa ih dobro sjedinite ručno ili mikserom. Dobijeno testo rasporedite na dno okruglog kalupa prečnika 26 cm tako da ide i uz gornje ivice. Zajedno sa kalupom stavite u frižider, a za to vreme pripremite fil. Puding od vanile rastvorite u 200 ml mleka, a preostalo mleko stavite da se kuva sa šećerom, pa kada provri dodajte puding. Kuvajte na umerenoj vatri uz konstantno mešanje dok se ne zgusne, a potom u vruć puding umešajte kiselu i slatku pavlaku.
Sve dobro izmešajte da se lepo sjedini. Rernu uključite na 180 C da se zagreje. Fil sipajte u kalup preko kore i pecite u rerni oko sat vremena. Jagode stavite u šerpu sa šećerom i sipajte pola mere vode. Kuvajte na umerenoj vatri dok se šećer skroz ne otopi. Gustin razmututi sa preostalom vodom, pa dodajte u šerpu i kuvajte dok se ne zgusne. Kada se preliv malo prohladi sipajte ga preko kolača i ravnomerno rasporedite. Stavite ga u frižider na nekih sat vremena da se stegne, a pre služenja ga po želji ukrasite sa malo svežih jagoda.
Izvor: Praktična žena
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom