Svi obožavaju sladoled iz Mekdonaldsa, a od kako se pojavio dupli toping prosto je nedoljiv. Sladoled od vanile, a preko čokolada, jagoda ili karamela - sve zavisi od toga šta volite. Sada možete da napravite taj čuveni sladoled kod kuće i to od prostih i poprilično jeftinih sastojaka.
Pročitajte i kako da napravite Big mek kod kuće.
Sastojci:
Za vanila sladoled:
- 400 ml slatke pavlake
- 200 ml zaslađenog kondenzovanog mleka
- 1 kašičica vanila šećera
- 1 jogurt ili mleko od vanile (100 g)
Za karamela fil:
- 50 g šećera
- 20 g putera
- 30 g slatke pavlake
Za jagoda fil:
- 150 g jagoda
- 1 kašika limunovog soka
- 1 kašičica šećera
Za čokoladni fil:
- 50 g crne čokolade
- 120 ml slatke pavlake
- komad putera
Priprema:
Kako se pravi baza od vanile?
Slatku pavlaku umutite, a u drugoj posudi pomešajte kondenzovano mleko, vanilin šećer i jogurt od vanile. Dobro sjedinite, pa pomešajte obe smese. Sipajte u posudu, pokrijte providnom folijom i ostavite u zamrzivaču.
Najlakši način da napravite karamela fil:
Šećer otopite, ali nemojte da mešate, samo povremeno protresite šerpu. Zatim postepeno dodajte puter i mešajte dok se ne otopi. Nakon toga sipajte pavlaku i mešajte. Karamel fil sipajte u posudu i ostavite da se ohladi.
Jagoda fil za sladoled kao iz Mekdonaldsa:
Jagode pomešajte sa šećerom i limunovim sokom. Mešajte i kuvajte dok ne omekšaju, nekih 10 minuta. Zatim ih štapnim blenderom usitnite. Procedite i ostavite da se potpuno ohladi.
Toping od čokolade za sladoled:
Čokoladu otopite sa slatkom pavlakom, pa sklonite sa šporeta i dodajte puter. Mešajte dok se ne otopi. Ostavite da se potpuno ohladi.
Servirajte sladoled od vanile, pa prelijte topingom po želji. Ukrasite seckanim kikirikijem ako želite.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem