Lenja pita ili neki drugi kolač sa jabukama nas podseća na detinjstvo i neka lepša vremena. Cela kuća je mirisala dok se pekao, ali vreme je da isprobate i nove verzije kultnih kolača. Umesto standradnih napravite kremasti kolač sa jabukama koji dosta podseća na čizkejk. Nema pečenja ni puno muke. Preko keksa se sipaju filovi i onda se ohladi.
Sastojci:
- 250 g mlevenog keksa
- 100 g istopljenog putera
Za fil:
- 500 ml mleka
- 100 g putera
- 3 jajeta
- 40 g skroba
- 10 ml ekstrakta vanile
- 100 g šećera
- 220 g jabuka
Za drugi fil:
- 300 ml mleka
- 80 g pudinga od vanile (bez kuvanja)
- 200 ml slatke pavlake
- 20 g vanilin šećera
- 20 g cimeta
- nana
- ribizla
Priprema:
Keks pomešajte sa puterom i lepo sjedinite, pa utisnite u kalup prečnika 22 cm. Jaja umutite sa vanilom, a šećer i skrob pomešajte, pa dodajte u jaja i sjedinite. Dodajte i istpljeni puter, pa promešajte. U mleko dodajte smesu od jaja i kuvajte na niskoj temepraturi dok se ne zgusne, uz konstatno mešanje. Pred kraj dodajte kašu od jabuka (jabuke očistite, isečete i izblendirate) i lepo promešajte, pa sklonite sa vatre. Sipajte preko keksa i stavite u frižider na sat vremena.
U mleko sipajte puding od vanile, vanilin šećer i umutite. Dodajte slatku pavlaku i nastavite da mutite. Sipajte preko prvog fila i lepo poravnajte. Vratite u frižider na sat vremena. Pospite susamom i ukrasite nanaom i ribizlama ako želite.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem