Lenja pita ili neki drugi kolač sa jabukama nas podseća na detinjstvo i neka lepša vremena. Cela kuća je mirisala dok se pekao, ali vreme je da isprobate i nove verzije kultnih kolača. Umesto standradnih napravite kremasti kolač sa jabukama koji dosta podseća na čizkejk. Nema pečenja ni puno muke. Preko keksa se sipaju filovi i onda se ohladi. 

Sastojci:

  • 250 g mlevenog keksa 
  • 100 g istopljenog putera 

Za fil:

  • 500 ml mleka 
  • 100 g putera 
  • 3 jajeta 
  • 40 g skroba 
  • 10 ml ekstrakta vanile 
  • 100 g šećera 
  • 220 g jabuka 

Za drugi fil: 

  • 300 ml mleka 
  • 80 g pudinga od vanile (bez kuvanja)
  • 200 ml slatke pavlake 
  • 20 g vanilin šećera 
  • 20 g cimeta 
  • nana
  • ribizla 

Priprema:

Keks pomešajte sa puterom i lepo sjedinite, pa utisnite u kalup prečnika 22 cm. Jaja umutite sa vanilom, a šećer i skrob pomešajte, pa dodajte u jaja i sjedinite. Dodajte i istpljeni puter, pa promešajte. U mleko dodajte smesu od jaja i kuvajte na niskoj temepraturi dok se ne zgusne, uz konstatno mešanje. Pred kraj dodajte kašu od jabuka (jabuke očistite, isečete i izblendirate) i lepo promešajte, pa sklonite sa vatre. Sipajte preko keksa i stavite u frižider na sat vremena. 

U mleko sipajte puding od vanile, vanilin šećer i umutite. Dodajte slatku pavlaku i nastavite da mutite. Sipajte preko prvog fila i lepo poravnajte. Vratite u frižider na sat vremena. Pospite susamom i ukrasite nanaom i ribizlama ako želite. 

Izvor: Stvar ukusa