Čupavci su starinski sitni kolači, koje si najčešće služe na slavama, ali i za praznike. Mekani biskvit uvaljan u čokoladu, pa u kokos je jednostavna poslastica kojoj niko ne može da odoli. Isprobajte i recept za čupavce sladoled koji će vas oduševiti već na prvi zalogaj. Lako se prave i to od svega par sastojaka.
Sastojci:
- 1 kg sladoleda od vanile
- malo džema od jagode
- 250 g crne čokolade
- 200 g mlečne čokolade
- 125 g kokosovog brašna
- drveni štapići
Priprema:
Sladoled izvadite da odstoji bar 10 minuta, ali da se ne otopi potpuno. Sipajte ga u kalup koji ste obložili pek papirom, papir neka viri iz posude. Sipajte preko džem, pa uzmite duži drveni štapić i prošarajte. Poravnajte i zabodite štapiće odokativno, vodite računa o razmaku, jer ćete kasnije seći kocke. Odložite u zamrzivač i ostavite da stoji preko noći. Kada izvadite ostavite da stoji 2 minuta, pa sa sve papirom izvucite sladoled iz kalupa. Što brže, ali i što preciznije secite kocke, tako da štapić ostane u sredini svake. Odlažite kocke na papir za pečenje i odmah ih vratite u zamrzivač na dva sata. Čokoladu izlomite i otopite, najbolje na pari pošto ne bi trebalo da joj dodajete masnoću, pa ostavite da se prohladi 10-15 minuta. Kokos sipajte u posudu i neka vam bude pri ruci. Kocke od sladoled smese brzo umačite u čokoladu tako da se svuda rasporedi, a zatim uvaljajte u kokos i odmah vraćajte u zamrzivač jednu po jednu. Kada se zaledi možete da jedete.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus