Ako ste ljubitelj čokoladnih poslastica, a tražite lak i brz recept za kolač koji uspeva baš svaki put, onda ste na pravom mestu. Ovo je recept za čokoladni čizkejk sa svežim jagodama čija sezona je uveliko počela.

Čizkejk je divan, lagan i ukusan kolač, a domaćicama je posebno drag jer ne mora da se peče. Idealan je za svakodnevnicu, ali i za proslave rođendana ili drugih posebnih prilika. 

Sastojci:

Za koru:

  • 150 g mlevenog keksa 
  • 75 g mlevenih lešnika
  • 70 g ostopljenog maslaca
  • 4 kašike mleka
  • 3 kašike kakao praha

Za fil:

  • 250 g neutralnog krem sira
  • 2 kašike kisele pavlake
  • 60 g šećera u prahu
  • 150 ml slatke pavlake
  • 1 kesica želatina
  • 4 kašike kakao praha

Za preliv:

  • 100 ml slatke pavlake
  • 100 g čokolade

I još:

  • 400 g jagoda

Priprema:

Sjedinite sve sastojke za koru, utapkajte u kalup prečnika 18 cm i ostavite u frižideru da se stegne. Za fil mešanjem sjedinite sir, pavlaku, šećer i kakao. Želatin razmutite sa 5–6 kašika vode, ostavite da nabubri, a zatim ga istopite na nižoj temperaturi pazeći da ne proključa. U vruć želatin dodajte kašiku-dve fila, dobro izmešajte da nema grudvica i mikserom umešajte u fil. Stavite polovinu fila preko kore, preko poređajte isečene jagode, pa nanesite drugi deo fila, izravnajte i ostavite par sati u frižideru. Čokoladu i pavlaku istopite na nižoj temperaturi, malo prohladite i prelijte kolač. Ostavite ga u fružideru oko 2-3 sata da se stegne potom skinite kalup i poslužite. 

Izvor: Stvar ukusa