Verujemo da svako ima neki svoj recept kada je čizkejk u pitanju. Ovo je recept za klasičan čizkejk bez želatina, a crveno voće može biti bilo koje. Kada jednom napravite postaće vam omiljena poslastica. Još jedna prednost je ta što se ne peče.

Sastojci:

Korica:

  • 250 g mlevenog keksa
  • 50 g brašna od lešnika
  • 2 kašike šećera u prahu
  • 100 g istopljenog putera
  • 150 ml soka od pomorandže

Fil:

  • 250 g maskarpone sira
  • 200 g krem sira
  • 200 g bele čokolade
  • 1 kašika arome vanile
  • 250 ml slatke pavlake
  • 2 kesice kremfixa

Preliv:

  • 200 g šumskog voća
  • 2 kašike šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 kašika limunovog soka
  • 1 kašika gustina
  • 2 kašike vode

Priprema:

Za koricu pomešati keks, lešnike i prah šećer, umešati puter, na kraju sok. Dobijenu smesu rasporediti u kalupu prečnika 22 ili 24cm i odložiti u frižider.
Za fil istopiti belu čokoladu. Zatim miskerom umutiti maskarpone, krem sir i vanilu. U to dodati istopljenu belu čokoladu i umutiti. Slatku pavlaku umutiti zasebno sa kremfixom ako je mlečna, ukoliko je biljna može neumućena u fil pa se muti dok smesa ne očvrsne i na kraju se doda i kremfix. Fil rasporediti preko korici i ponovo odložiti u frižider.
Za preliv pomešati gustin sa vodom. U šerpici zagrejati šumsko voće, šećer, vanilin šećer i limunov sok. Kada provri, po želji ispasirati voće i dodati rastvoreni gustin. Vratiti na ringlu i kuvati još minut dok se ne zgusne.
Ostaviti par minuta da se prohladi, zatim rasporediti preko fila i odložiti u frižider najmanje 3h, idealno preko noći.

Izvor: Slatka domaćica