Mekane čokoladne kore i penasti fil od jagoda čine ovu tortu prosto neodoljivom. Ne samo da će vam se dopasti na prvi zalogaj, već ćete uživati u svakom koraku dok je budete pravili. Možete je dekorisati po želji, a mi smo vam pokazali jedan od načina. Kore nisu komplikovane za pripremu, jedino kod fila morate da pazite kad kuvate belanca i šećer. 

Sastojci: 

Za mus od jagoda:

  • 500 g jagoda 
  • 8 kašika šećera
  • 200 ml slatke pavlake
  • 2 belanca

Za čokoladnu koru: 

  • 300 g čokolade za kuvanje
  • 250 g putera
  • 2 kašike kakao praha
  • 125 ml mleka
  • 6 jaja
  • 220 g šećera
  • 85 g smeđeg šećera
  • 150 g brašna
  • liker od jagode za premazivanje kora

Priprema:

Jagode pomešajte sa šećerom (4 kašike), izblendirajte, pa skuvajte. Ostavite u frižideru da se sasvim ohladi. Belanca kuvajte na pari sa šećerom (4 kašike) i mešajte varjačom. Pazite da ih ne skuvate. Šećer treba da se istopi, a jaja termički obrade kako bi mogli da jedete, znači kuvajte nekih 10 minuta, a zatim umutite u čvrst šne. Umutite slatku pavlaku, pa dodajte jagode i sve lepo sjedinite. Dodajte i belanca, ali postepeno. Svaki put promešajte da se sve sjedini, a onda ohladite u frižideru. 

Na pari istopite čokoladu sa puterom. Kada se sasvim istope dodajte im kakao i mleko, pa dobro umešajte. Jaja umutite sa šećerom, pa im polako dodajte tek prohlađenu smesu sa čokoladom. Na kraju sipajte brašno, promešajte i sipajte u kalup prečnika 20 cm koji ste obložili pek papirom. Pecite u zagrejanoj rerni na 160-180°C oko sat vremena. Podelite koru na 3 dela. Ako kore pečete zasebno, tako što smesu podelite na 3 jednaka dela, onda pecite oko 20 minuta svaku. 

Dok su još vruće premažite ih sa dosta likera od jagode. Ostavite ih na sobnoj temperaturi da se ohlade pre nego što ih izvadite iz kalupa i zatim ih nafilujte sa musom od jagoda. Torta će najlepša biti ako je budete služili na sobnoj temperaturi. Dakle pre služenja ostavite je napolju na 30 minuta da se zagreje.

Izvor: Stvar ukusa