Mnogi od nas su kao deca uživali u šnenoklama, starinskoj poslastici koja se ponegde priprema sa keksom, ponegde sa voćem, a u izvornoj verziji samo sa kremom od jaja i mleka.

Iako ovaj slatkiš potiče iz Francuske, nekako se brzo "odomaćio" na našoj trpezi, tim pre što se brzo priprema, izvanrednog je ukusa i me treba vam previše novca da biste ga napravili. 

Ovaj recept za šnenokle je onaj klasičan, kako su ga nekada pravile naše bake, od pet osnovnih sastojaka. 

Sastojci:

  • 1 l mleka
  • 5 jaja
  • 7 kašika šećera
  • 2 kašike brašna
  • 1 kesica vanilin šećera

Priprema:

Razlupajte jaja, pa odvojite belanca od žumanaca. Belanca umutite mikserom u čvrst sneg, a žumanca ostavite sa strane. U šerpu sa debljim dnom sipajte mleko, pa uključite ringlu na srednju jačinu. Kad mleko počne da kuva, smanjite jačinu ringle, supenom kašikom vadite knedlice od belanaca i na kratko ih prokuvajte u mleku. Vadite ih rešetkastom kašikom u posude u koje ćete kasnije sipati krem. U žumanca dodajte šećer, brašno, malo mleka i vanilin šećer, pa sve dobro sjedinite tako da nema grudvica. Ovu smesu sipajte u mleko koje već stoji na ringli i kuvajte na tihoj vatri dok ne dobijete malo gušći krem. Žuti krem prelijte preko knedlica od belanaca i ostavite da se poslastica dobro ohladi. 

Izvor: Stvar ukusa