Mnogi od nas su kao deca uživali u šnenoklama, starinskoj poslastici koja se ponegde priprema sa keksom, ponegde sa voćem, a u izvornoj verziji samo sa kremom od jaja i mleka.
Iako ovaj slatkiš potiče iz Francuske, nekako se brzo "odomaćio" na našoj trpezi, tim pre što se brzo priprema, izvanrednog je ukusa i me treba vam previše novca da biste ga napravili.
Ovaj recept za šnenokle je onaj klasičan, kako su ga nekada pravile naše bake, od pet osnovnih sastojaka.
Sastojci:
- 1 l mleka
- 5 jaja
- 7 kašika šećera
- 2 kašike brašna
- 1 kesica vanilin šećera
Priprema:
Razlupajte jaja, pa odvojite belanca od žumanaca. Belanca umutite mikserom u čvrst sneg, a žumanca ostavite sa strane. U šerpu sa debljim dnom sipajte mleko, pa uključite ringlu na srednju jačinu. Kad mleko počne da kuva, smanjite jačinu ringle, supenom kašikom vadite knedlice od belanaca i na kratko ih prokuvajte u mleku. Vadite ih rešetkastom kašikom u posude u koje ćete kasnije sipati krem. U žumanca dodajte šećer, brašno, malo mleka i vanilin šećer, pa sve dobro sjedinite tako da nema grudvica. Ovu smesu sipajte u mleko koje već stoji na ringli i kuvajte na tihoj vatri dok ne dobijete malo gušći krem. Žuti krem prelijte preko knedlica od belanaca i ostavite da se poslastica dobro ohladi.
Izvor: Stvar ukusa
Koliko tačno soli se stavlja u bure kada se kiseli kupus?
Najbolji recept za kiseli kupus - sa suvim mesom, slaninom i šljivama
3 najbolja i najbrža recepta za pripremu šarana za Svetog Luku
Kiš loren - najbolja francuska pita sa slanininom i sirom
Održan treći Maxi nacionalni festival hrane: Proizvođači iz cele Srbije izložili širok spektar voća i povrća