Ko još ne voli sladoled? Kremast i leden osvežiće vas kada su vrućine, a pravi se zaista lako. Umesto da kupujete, porodično pakovanje sladoleda napravite kod kuće pomoću par jednostavnih sastojka koji nisu mnogo skupi. Možete da napravite više vrsta, pa da mešate ukuse. 

Sastojci:

  • 1 pomorandža 
  • 500 ml mleka 
  • 100 g šećera
  • 250 ml slatke pavlake
  • 1 kašičica ekstrakta pomorandže (može i ne mora)
  • malo narandžaste boje za hranu

Priprema:

Iscedite pomorandžu. Pomešajte mleko i šećer, pa kuvajte na srednjoj vatri dok ne provri, a zatim smanjite temperaturu. Kuvajte i mešajte sve dok se tečnost ne smanji za 1/3. Treba da bude malo gušće. Ostavite da se ohladi, a kako bi smesa bila glatka mešajte sve vreme dok se hladi. Dodajte sok od pomoranže (50 ml). Dobro promešajte da se sve lepo sjedini. Umutite slatku pavlaku, pa u nju dodajte smesu sa mlekom. Promešajte i sipajte ekstrakt pomorandže i boju. Nastavite da mutite. Sipajte u posudu, zatvorite i stavite u zamrzivač na 8-10 sati. 

Izvor: Stvar ukusa