Sastojci:
- 110 ml vode
- 110 ml mleka
- 1 prstohvat soli
- 10 g šećera
- 100 g putera
- 130 g brašna
- 4 jajeta
Za krem:
- 200 ml svežeg soka od pomorandže
- 2 žumanca
- 1 kašičica vanilinog šećera
- 15 g kukuruznog skroba
- sok od 1 limuna
- 100 g kondenzovanog mleka
- 80 g čokolade
Recept za domaće eklere:
Kako biste napravili ove kolače, prvo pripremite testo. U šerpi pomešajte vodu, mleko, so, šećer i puter. Zagrevajte na srednjoj vatri dok se puter ne otopi. Dodajte brašno i snažno mešajte dok testo ne počne da se odvaja od ivica tepsije. Pustite da se testo ohladi oko 5 minuta. Umutite jaja i dodajte ih u testo, mutite mikserom.
Nakon toga zagrejte rernu na 180°C. Koristeći poslastičarsku vreću, na papiru za pečenje oblikujte testo u eklere. Pecite ih oko 40 minuta ili dok ne postanu zlatni i hrskavi. Nakon toga pripremite fil tako što ćete da iscedite sok od pomorandže i procedite ga u šerpu. Dodajte žumanca, vanilin šećer, kukuruzni skrob i dobro promešajte.
Zagrevajte smesu na laganoj vatri uz stalno mešanje dok se krema ne zgusne. Kada je krema gotova, ostavite da se ohladi. U drugu posudu dodajte sveže ceđeni limunovsok i kondenzovano mleko. Umutite mikserom dok ne postane glatko. Krem od pomorandže pomešajte sa kremom od limuna. Umutiti mikserom dok ne postane glatko.
Dobijeni krem sipajte u kesu za pecivo i njime napunite eklere. Ukrasite dodatnom otopljenom čokoladom i mlevenim kikirikijem. Ohladite eklere 30 minuta i uživajte! Možda ćete želeti da napravite i Lenjingradske kolače kakve još niste probali.
Pročitajte kako se pravi kolač sa švapskim sirom i suvim grožđem
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Uskršnja pečena šunka sa medenom glazurom
Prolećna pita sa mladim kupusom
Šarani kolač sa čokoladom i višnjama
Najbrža salata od kuvanih jaja
Kolač sa kokosom i filom od malina