Sastojci:

  • 110 ml vode
  • 110 ml mleka
  • 1 prstohvat soli
  • 10 g šećera
  • 100 g putera
  • 130 g brašna
  • 4 jajeta

Za krem:

  • 200 ml svežeg soka od pomorandže
  • 2 žumanca
  • 1 kašičica vanilinog šećera
  • 15 g kukuruznog skroba
  • sok od 1 limuna
  • 100 g kondenzovanog mleka
  • 80 g čokolade
Napravite beli krem za fil:

Za beli krem su vam potrebni sledeći sastojci:


4 velika žumanca
3 kašike kukuruznog skroba
480 ml punomasnog mleka
100 g šećera
14 g putera, omekšanog
1 kašičica čistog ekstrakta vanile
mali prstohvat soli

U velikoj posudi, viljuškom umutite žumanca i kukuruzni skrob. Ostavite na sobnoj temperaturi. Mešajte mleko i šećer u šerpi na srednjoj vatri. Mutite dok se šećer ne rastvori, a zatim lagano kuvajte. Sklonite sa vatre. Sipajte toplu mešavinu mleka i šećera u mešavinu žumanca i kukuruznog skroba u laganom i ravnomernom mlazu, mešajući sve vreme. Sipajte smesu nazad u šerpu kroz sito. Vratite šerpu na srednju vatru i stalno mešajte. Smesa će prvo biti penasta na površini, a zatim će početi da se brzo zgušnjava, poputpudinga. Skinite sa vatre. Umutiti puter, ekstrakt vanile i prstohvat soli. Ostavite u frižideru najmanje 3 sata.

Recept za domaće eklere:

Kako biste napravili ove kolače, prvo pripremite testo. U šerpi pomešajte vodu, mleko, so, šećer i puter. Zagrevajte na srednjoj vatri dok se puter ne otopi. Dodajte brašno i snažno mešajte dok testo ne počne da se odvaja od ivica tepsije. Pustite da se testo ohladi oko 5 minuta. Umutite jaja i dodajte ih u testo, mutite mikserom.

Nakon toga zagrejte rernu na 180°C. Koristeći poslastičarsku vreću, na papiru za pečenje oblikujte testo u eklere. Pecite ih oko 40 minuta ili dok ne postanu zlatni i hrskavi. Nakon toga pripremite fil tako što ćete da iscedite sok od pomorandže i procedite ga u šerpu. Dodajte žumanca, vanilin šećer, kukuruzni skrob i dobro promešajte.

Zagrevajte smesu na laganoj vatri uz stalno mešanje dok se krema ne zgusne. Kada je krema gotova, ostavite da se ohladi. U drugu posudu dodajte sveže ceđeni limunovsok i kondenzovano mleko. Umutite mikserom dok ne postane glatko. Krem od pomorandže pomešajte sa kremom od limuna. Umutiti mikserom dok ne postane glatko.

Dobijeni krem sipajte u kesu za pecivo i njime napunite eklere. Ukrasite dodatnom otopljenom čokoladom i mlevenim kikirikijem. Ohladite eklere 30 minuta i uživajte! Možda ćete želeti da napravite i Lenjingradske kolače kakve još niste probali.

Pročitajte kako se pravi kolač sa švapskim sirom i suvim grožđem

BONUS VIDEO

Kolači za Dan zaljubljenih Izvor: Kolači za Dan zaljubljenih

StvarUkusa