Sastojci:

  • 100 g šećera
  • rendana korica 1 limuna
  • prstohvat soli
  • 2 jajeta
  • 80 g otopljenog putera
  • 320 g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo

Priprema:

Ovi keksići su posebno dobri jer kombinacija limunove korice i maslaca daje savršen balans između blago kiselkastog i bogatog puterastog ukusa. Uz to, lako ih možete prilagoditi dodavanjem vanile, badema ili čak malo maka za dodatnu teksturu i aromu.

Prave se brzo i lako, pa su odličan izbor za brzi desert ili kada želite da obradujete porodicu i prijatelje nečim domaćim i mirisnim.

Saveti za savršene limun keksiće

Koristite organski limun – Pošto se koristi rendana korica, birajte neprskane limune ili ih dobro operite pre upotrebe.

Ne preterujte s mešenjem testa – Da bi keksići ostali prhki, mesite testo samo dok se sastojci ne sjedine. Previše mešenja može ih učiniti tvrdima.

Ohladite testo pre razvijanja – Ako testo bude mekano i lepljivo, stavite ga u frižider na 20-30 minuta. Tako će biti lakše za oblikovanje.

Pazite na pečenje – Keksići treba da ostanu svetli, sa blago zlatnim ivicama. Ako ih prepečete, izgubiće svoju mekoću i prhkost.

U posudi pomešati šećer, rendanu koricu limuna i prstohvat soli. Dodati jaja i umutiti dok smesa ne postane svetla i penasta. Dodati otopljen i prohlađen puter, pa sve sjediniti. Postepeno dodavati brašno pomešano sa praškom za pecivo i mesiti dok se ne dobije glatko testo. 

Testo rastanjiti na debljinu od oko 5 mm i seći oblike po želji. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 12-15 minuta, dok keksići ne dobiju blago zlatnu boju.

Ostaviti da se ohlade, pa po želji posuti šećerom u prahu ili preliti glazurom od limuna.

Bonus video

Domaći biskvit sa limunom po italijanskom receptu Izvor:  Domaći biskvit sa limunom po italijanskom receptu