Sastojci:

Za testo:

  • 125 g putera
  • 125 g šećera
  • 125 g brašna
  • 3 jajeta
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • pola kašičice praška za pecivo
  • prstohvat soli

Za puter krem:

  • 150 g putera (omekšalog)
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1 kašičica mleka
  • 250 g  šećera u prahu (podeliti na 150 g + 100 g)

Priprema:

Bilo da ih pravite za rođendane, porodična okupljanja ili jednostavno želite da se zasladite uz popodnevnu kafu, ovi mafini će vas osvojiti svojim bogatim ukusom i jednostavnom pripremom.

Njihova popularnost leži u njihovoj prilagodljivosti – mogu se praviti u raznim ukusima, od klasične vanile i čokolade do kombinacija sa voćem, karamelom ili orasima. 

Saveti za savršene mafine:

Svi sastojci treba da budu sobne temperature – tako će se lakše sjediniti i testo će biti ravnomerno pečeno.
Ne prepunjavajte kalupe – punite ih do 2/3 da ne bi previše narasli i prelili se.
Pustite ih da se potpuno ohlade pre dekoracije – ako su topli, puter krem će se topiti i neće držati oblik.

U velikoj posudi umutite omekšali puter, šećer i ekstrakt vanile mikserom dok ne dobijete glatku i kremastu smesu. Dodajte jaja, jedno po jedno, muteći nakon svakog dodavanja. Dodajte brašno, prašak za pecivo i so, pa sve lagano sjedinite mešanjem dok ne dobijete glatko testo.

Pripremite pleh za mafine i postavite papirne korpice. Svaku korpicu napunite testom do ⅔ visine. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta, dok ne porumene i postanu čvrsti na dodir. Ostavite ih da se potpuno ohlade pre dekoracije.

U velikoj činiji pomešajte omekšali puter, ekstrakt vanile, mleko i 150 g šećera u prahu. Mutite mikserom dok ne dobijete glatku smesu. Postepeno dodajte preostalih 100 g šećera u prahu, muteći dok krem ne postane vazdušast i čvrst. Prebacite puter krem u dresir kesu sa zvezdastim nastavkom. Na svaki ohlađeni mafin nanesite sloj puter krema u obliku spirale.

Bonus video

Recept mafine sa čokoladom Izvor: Recept mafine sa čokoladom