Sastojci:
Za palačinke:
- 2 jajeta
- 2 kašike šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 2 kašike rastopljenog putera
- 1 šolja brašna
- 500 ml mleka
- pola kašičice soli
Za krem:
- 250 g krem sira
- 400 ml slatke pavlake
- 100 g kondenzovanog mleka (ili po ukusu)
- 1 kesica vanilin šećera
Kako se pravi:
Ova predivna palačinka torta kombinuje meke i tanke palačinke sa bogatim i kremastim filom. Idealna je za svečane prilike ili kao poseban desert kojim možete obradovati svoje najmilije. Krem od putera i kondenzovanog mleka daje joj pun, bogat ukus, dok vanilin šećer dodaje divnu aromu.
Palačinke neka budu što tanje – tako će torta biti mekša i lepše seći.
Kondenzovano mleko dodavati postepeno – da biste kontrolisali slatkoću krema.
Za bogatiji ukus – u krem možete dodati rendanu koricu limuna ili malo ruma.
Ostavite da odstoji – torta će biti još ukusnija ako prenoći u frižideru, jer će se svi ukusi sjediniti.
Priprema palačinki: Umutiti jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu penasta. Dodati rastopljeni puter i promešati. Postepeno dodavati brašno, naizmenično sa mlekom, neprestano mešajući dok se ne dobije glatka smesa bez grudvica. Dodati so i još jednom promešati. Pržiti tanke palačinke na srednje jakoj vatri, koristeći malo putera ili ulja. Peći ih sa obe strane dok ne porumene. Ostaviti da se prohlade.
Priprema krema: U činiji umutiti krem sir sa vanilin šećerom. Dodati kondenzovano mleko i nastaviti mućenje dok se ne sjedini. U drugoj činiji umutiti pavlaku dok ne postane čvrsta, zatim je pažljivo sjediniti sa krem sirom laganim mešanjem.
Palačinke ređati jednu na drugu, premazujući svaku slojem krema. Završiti tortu premazom krema na vrhu i sa strane. Po želji, tortu ukrasiti čokoladnim mrvicama, voćem ili kakaom. Ostaviti u frižideru najmanje 2-3 sata da se dobro stegne pre serviranja.
Bonus video
Uskršnja pečena šunka sa medenom glazurom
Mafini sa kremom od limuna i malinama
Najukusniji potaž od tikvica
Pita od feta sira kakvu još niste probali
Kuglof sa višnjama i jogurtom