Sastojci:
Biskvit (za kalup prečnika 20 cm):
- 5 jaja
- Prstohvat soli
- 150 g šećera
- 100 g brašna
- 25 g kakao praha
- 30 g kukuruznog skroba
- 1 kašičica praška za pecivo
Krem - mus:
- 3 žumanceta
- 50 g šećera
- 1 kašičica vanilin šećera
- 100 g kondenzovanog mleka
- 20 g maslaca
- 10 g želatina
- 60 ml vode
- 350 ml slatke pavlake
- 80 g Oreo keksa (grubo usitnjenog)
Čokoladna glazura:
- 150 g čokolade
- 50 g pavlake (ili slatke pavlake)
Priprema:
Ova Oreo torta je prava poslastica za ljubitelje čokolade i kremastih dezerta! Mekan i vazdušast kakao biskvit u kombinaciji sa laganim mus kremom i hrskavim Oreo keksima čini savršen spoj ukusa i tekstura. Prelivena čokoladnom glazurom, ova torta će oduševiti svakog ko je proba!
Za sočniji biskvit – Kore možete lagano premazati mlekom ili blagim sirupom od šećera i vanile.
Za intenzivniji Oreo ukus – Dodajte još Oreo mrvica u krem ili ih pospite po glazuri.
Čuvanje – Kolač možete čuvati u frižideru do 3 dana, a može se i zamrznuti bez glazure.
Rernu zagrejati na 170°C i obložiti kalup papirom za pečenje. Umutiti jaja sa prstohvatom soli dok ne postanu penasta. Postepeno dodavati šećer i mutiti dok smesa ne postane svetla i vazdušasta. U posebnoj činiji pomešati brašno, kakao, kukuruzni skrob i prašak za pecivo. Suve sastojke prosejati i pažljivo umešati u smesu od jaja laganim pokretima špatule kako bi se sačuvala vazdušastost. Smesu izliti u kalup i peći 25-30 minuta. Proveriti čačkalicom – ako izađe suva, biskvit je gotov. Ohladiti u kalupu, a zatim preseći na dve kore.
Želatin preliti sa 60 ml vode i ostaviti 10 minuta da nabubri. U šerpi umutiti žumanca sa šećerom, dodati vanilin šećer i kondenzovano mleko. Kuvati na tihoj vatri uz neprestano mešanje dok se smesa ne zgusne. Dodati maslac i promešati dok se ne istopi. Nabubreli želatin otopiti na laganoj vatri (ne sme da proključa) i dodati u krem. Ostaviti da se ohladi do sobne temperature. Umutiti šlag dok ne postane čvrst, pa ga pažljivo sjediniti sa kremom laganim mešanjem. Na kraju dodati grubo usitnjen Oreo keks.
Na dno kalupa staviti prvu koru biskvita. Preko nje izliti mus krem i poravnati. Poklopiti drugom korom i blago pritisnuti. Kolač ostaviti u frižideru najmanje 4 sata da se stegne (idealno preko noći).
Ugrejati pavlaku do tačke ključanja, pa njome preliti iseckanu čokoladu. Mešati dok ne dobijete glatku, sjajnu glazuru. Ohladiti nekoliko minuta, zatim preliti preko ohlađenog kolača.
Bonus video
Uskršnja pečena šunka sa medenom glazurom
Mafini sa kremom od limuna i malinama
Najukusniji potaž od tikvica
Pita od feta sira kakvu još niste probali
Kuglof sa višnjama i jogurtom