Sastojci:

  • 150 g maslaca
  • 150 šećera
  • 3 jajeta
  • 180 g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1-2 kašike maka
  • 1 kašika kore od pomorandže
  • 1/2 kašičice ekstrakta narandže
  • 1 kašičica vanilinog ekstrakta
  • 60 ml mleka ili soka od pomorandže

Za krem:

  • 180 ml soka od pomorandže
  • 1 celo jaje + 1 žumance
  • 1 kašika brašna
  • 50 g šećera
  • 50 g maslaca
Zašto je dobro da jedete mak?

Seme maka je izuzetno bogato nezasićenim masnim kiselinama, posebno oleinskom i linolnom. Kiseline podstiču razgradnju vitamina A, D, E i K. Sadrži i Omega 6 masne kiseli koje su korisne za imunitet. Bogat je gvožđem i vitaminima B grupe. Takođe sadrži brojna vlakna, fosfor, mangan, bakar i kalcijum, koji smanjuju stres i umiruju.

Recept za sočni kolač sa aromom pomorandže:

Kako biste napravili ovaj kolač prvo u činiju sipajte žumance, jedno celo jaje, 180 ml soka od pomorandže, 50 g šećera i 1 kašiku brašna i umutite žicom. U umućenu smesu dodajte 50 g maslaca, i mešajte na srednjoj vatri, oko 1 minut, dok se smesa ne zgusne. Prespite u činiju i poklopite najlonskom folijom pa stavite na stranu.

Zatim u čistu činiju ubacite 150 g putera, 150 g šećera, koricu pomorandže, i mutite mikserom 3-4 minuta. U smesu zatim dodajte 3 jajeta, pa mikserom mutite 1 minut. Promešajte lopaticom i prosejte 180 g brašna, a zatim dodajte 1 prašak za pecivo, mak i kašičicu kore pomorandže i promešajte. Sipajte vanilin ekstrakt, ekstrakt pomorandže, mleko i umutite mikserom 20 sekundi.

Ovu smesu sipajte u pleh za pečenje 20x20 cm i izravnajte lopaticom, pa pecite na 170 stepeni oko pola sata. Prebacite na dasku i napravite slamčicom udubljenja. Preko kolača premažite krem koji ste napravili. Pospite semenkama maka i servirajte. Možda ćete želeti da napravite i najukusniji kolač sa makom.

Pročitajte kako se pravi čokoladna lazanja - kolač koji se ne peče

BONUS VIDEO

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Remaining Time 0:00
 
Stream Type LIVE
Stream Type LIVE
Kolač sa višnjama i jogrutom  Izvor: Kolač sa višnjama i jogrutom

StvarUkusa