Dunja pripada istoj porodici biljaka kao i jabuke i kruške. Retko se konzumira u svežem stanju, ali se od dunja može napraviti ukusan sok, kompot, džem, liker ili slatko. Plod dunje obiluje vitaminima i mineralima. Sadrži vitamin C u velikim količinama, zatim vitamin B1, B2, niacin, karoten, kalcijum, magnezijum, kalijum, bakar, natrijum, cink, gvožđe, mangan, natrijum, hlor i sumpor. Pored toga, sadrži i proteine, dijetalna vlakna i ugljene hidrate.

Kada pripremamo jela ili zimnicu od ovog voća, postoji jedan problem koji je poznati svima koji vole dunje, a to su tvrdoća ploda i njegova teška prerada. Verovatno se svako ko je pravio džem ili slatko od dunja suočio sa dugim i teškim ljuštenjem ploda. Zato sa vama delimo neke cake koje će vam olakšati pripremu ukusnih poslastica od ovog voća.

Dunje pre obrade kratko prokuvajte. Svi koji su ovo isprobali tvrde da se nakon toga voće lakše ljušti i seče.

Isecite voće na nekoliko delova. Na primer, na četiri. Tako ćete lakše oljuštiti koru sa svakog komada posebno.

Koristite ljuštilicu za krompir. Krompir je takođe tvrd i ljuštilica će moći da se koristi i na dunje. Ali ljuštilica takođe ne bi trebalo da bude stara i tupa.

Ne ljuštite dunje koje su tek ubrane. Kada voće malo odstoji, ono sazreva i postaje mekše i lakše se ljušti. Ovo će vam znatno olakšati rad sa njim.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKO PREDJELO i osvojite VREDNE NAGRADE