Baklava je popularan kolač koji se pravi od kora, oraha i na kraju se preliva sirupom. Nekada je ovaj desert bio namenjen samo sultanima i najbogatijem sloju društva. U to vreme ako ste znali da pripremite baklavu, bila je stvar prestiža. Kraljica među slatkim pitama može da ima i do 70 kora, sve zavisi kako je pravite. Danas postoje razni recepti za baklavu, pa tako možete da je pravite sa voćem, kao i da iskombinujete dve omiljene poslastice i napravite čizkejk baklavu.
Baklave jesu ukusne, ali ako pravite sa voćem, onda je potrebno da koristite i premaz jer će tako biti još ukusnije. Premaz se pravi od 4 jajeta, 200 ml ulja, 600 ml jogurt i 1 kesice praška za pecivo. Dobro sjedinite navedene sastojke, pa onda premažite svaku koru, a na svaku treću stavite voće po izboru. Baklavu pripremate kao i obično samo ovim nadevom premazujete kore. Baklava je sočnija i mekša, a sigurno ćete uživati u svakom zalogaju.
Pročitajte i ovo: Naučite kako se preliva baklava
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus