Zima i praznici su prošli i moramo da se rešimo viška kilograma. Praznicima niko ne može da odoli ukusnoj hrani kao što su sarme, pečenje, ruska... ali, moramo da se spremimo za letnju sezonu. Takođe, bitno je da vodimo računa o zdravlju. Pripremite napitak od cimeta, limuna i đumbira i rešite se naslaga na stomaku.

Cimet se koristi kao lek za mnoge bolesti, a najviše protiv artritisa, bolova u želucu, grčeva, kožnih bolesti, menstrualnih tegoba, nervne napetosti, dijabetesa i impotencije. On je najbolji prirodni izvor gvožđa, mangana, cinka, bakra i kalcijuma. Naučno je dokazano da sa samo pola kašičice ovog praha u toku dana dijabetičari mogu smanjiti novo insulina u krvi. Cimet povećava temperaturu tela i na taj način topi masne naslage. Skoro da nema namirnice koja sadrži toliko antioksidanata kao cimet. 

Limun je odličan čistač organizma od toksina koji se nakupljaju u telu svaki dan. Osim toga, povećava kolicinu C vitamina u vašem organizmu i ojačava imuni sistem. Osim C vitamina, u njemu se nalaze i vitamin B6, vitamin E, folne kiseline, kalcijum, gvožđe, magnezijum, cink, fosfor i dr. Jedan od njegovih glavnih sastojaka su antioksidansi koji ubrzavaju metabolizam i podmlađuju kožu. Zatim tu je i hidroksititat, vrlo bitna materija koja sprecava nakupljanje i stvaranje sala. Cak je i kora limuna zdrava jer se u njoj nalazi polikosanol, jedna vrsta šećera koja pomaže u sagorevanju masti.

Đumbir pomaže da smanjite upale, apetit i stimuliše varenje. Za mršavljenje, đumbir se koristi u kombinaciji sa drugim sastojcima, kao što su limun i cimet. 

Ovaj napitak će vam najviše pomoći da izgubite salo na stomaku, ali morate da vodite računa i o ishrani. Pokušajte da izbacite belo brašno, šećere i industijsku hranu. 

Sastojci:

  • sok od 1 limuna
  • 1 đumbir
  • 700 ml vode
  • štap cimeta 
  • 1 kašičica mlevene slatke paprike

Priprema: 

Limun dobro operite, pa iscedite. Koru isecite i i stavite u šerpu, dodajte rendani đumbir (prethodno očistite koru), štap cimeta i sipajte vodu. Kuvajte dok ne proključa, sklonite sa šporeta, pa dodajte slatku papriku i sok od limuna. Dobro promešajte. 

Izvor: Stvar ukusa