U Italiji ne nedostaje jela koja „morate probati“ barem jednom u životu, ali rižoto "ala Milaneze" je nešto posebno.
Kremasti rožoto možete napraviti i kod kuće, uz samo nekoliko sastojaka. Rižoto je karakterističan za sever Italije, za razliku od toplog juga vezanog za pšenicu, a samim tim i za testeninu.
Ono što je ključno kod ovog recepta je dodavanje šafrana koji mu daje prepoznatljivu žutu boju, ali i sprecifičnu pomalo medenu aromu. Takođe pirinač ne treba da bude prekuvan, već al dente ili nešto mekši, ali nemojte da napravite "kašu".
Sastojci:
- 600 ml pilećeg bujona
- 15 niti šafrana
- 4 kašike putera
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 šolje pirinča
- pola šolje belog vina
- 1 crni luk
- 50 g parmezana
Priprema:
U pola šolje vrućeg bujona dodajte šafran i ostavite sa strane. Ostatak bujona odžavajte toplim na laganoj temperaturi. U dubljem tiganju propržite luk na dve kašike putera i maslinovom ulju dok ne zastakli. U tiganj dodajte pirinač i sve dobro promešajte, pa nalijte sa vinom i kuvajte dok sva tečnost ne ispari. Dodajte supu sa šafranom i kuvajte sve oko dva minuta uz konstantno mešanje. Postepeno dolivajte ostatak bujona i kuvajte dok pirinač ne omekne, ali vodite računa da se ne raskuva, otprilike oko 15 minuta. Sklonite tiganj sa ringle, pa dodajte preostale dve kašike putera i parmezan i služite dok je još topao.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus