Boza je napitak star više od hiljadu godina, a u novije vreme nepravedno je zaboravljen. Nekada je bilo nezaobilazno piće u svakoj poslastičarnici, gde su svi uživali u njenom ukusu. Bozu treba držati u frižideru, a kada je napravite trebalo bi da je popijete u najkraćem roku.

Sastojci:

  • 500 g neprosejanog kukuruznog brašna
  • 4 l mlake vode
  • 20 g kvasca
  • 500 g šećera
  • cimet

Priprema:

Kukuruzno brašno stavite u dublju šerpu, nalijte vodom i ostavite preko noći da odstoji. Ujutro stavite na šporet i kuvajte dva sata uz povremeno mešanje. Kada se skuvalo sklonite sa ringle i ostavite da se hladi neka 2 sata. Kvasac razmutite sa malo mlake vode, pomešajte sa smesom od brašna i ponovo ostavite da prenoći. Sutradan tečnost procedite kroz gazu i dodajte šećer. Mešajte da se šećer skroz rastopi. Rashlađen napitak služite posut cimetom, ili sa malo mlevenih oraha.

Izvor: Stvar ukusa