Boza je napitak star više od hiljadu godina, a u novije vreme nepravedno je zaboravljen. Nekada je bilo nezaobilazno piće u svakoj poslastičarnici, gde su svi uživali u njenom ukusu. Bozu treba držati u frižideru, a kada je napravite trebalo bi da je popijete u najkraćem roku.
Sastojci:
- 500 g neprosejanog kukuruznog brašna
- 4 l mlake vode
- 20 g kvasca
- 500 g šećera
- cimet
Priprema:
Kukuruzno brašno stavite u dublju šerpu, nalijte vodom i ostavite preko noći da odstoji. Ujutro stavite na šporet i kuvajte dva sata uz povremeno mešanje. Kada se skuvalo sklonite sa ringle i ostavite da se hladi neka 2 sata. Kvasac razmutite sa malo mlake vode, pomešajte sa smesom od brašna i ponovo ostavite da prenoći. Sutradan tečnost procedite kroz gazu i dodajte šećer. Mešajte da se šećer skroz rastopi. Rashlađen napitak služite posut cimetom, ili sa malo mlevenih oraha.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem