Boza je napitak star više od hiljadu godina, a u novije vreme nepravedno je zaboravljen. Nekada je bilo nezaobilazno piće u svakoj poslastičarnici, gde su svi uživali u njenom ukusu. Bozu treba držati u frižideru, a kada je napravite trebalo bi da je popijete u najkraćem roku.
Sastojci:
- 500 g neprosejanog kukuruznog brašna
- 4 l mlake vode
- 20 g kvasca
- 500 g šećera
- cimet
Priprema:
Kukuruzno brašno stavite u dublju šerpu, nalijte vodom i ostavite preko noći da odstoji. Ujutro stavite na šporet i kuvajte dva sata uz povremeno mešanje. Kada se skuvalo sklonite sa ringle i ostavite da se hladi neka 2 sata. Kvasac razmutite sa malo mlake vode, pomešajte sa smesom od brašna i ponovo ostavite da prenoći. Sutradan tečnost procedite kroz gazu i dodajte šećer. Mešajte da se šećer skroz rastopi. Rashlađen napitak služite posut cimetom, ili sa malo mlevenih oraha.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus