Boza se sastoji od kukuruznog brašna, vode, kvasca i šećera. Ako bi se šećer zamenio medom, tada bi se dobio napitak koji nije samo osvežavajući nego i hranljiv.

Potrebno je:

500 g kukuruznog brašna

5 litara mlake vode

20 g pekarskog kvasca

šećera po ukusu

Pogledajte i 10 najpopularnijih turskih poslastica

Priprema: 

U veći sud (lonac) odmeriti brašno, preliti ga mlakom vodom i ostaviti da stoji nekoliko sati (najbolje je ovo uraditi uveče). Posle odležavanja lonac staviti na umerenu vatru i kuvati oko dva časa. Mešati povremeno, najbolje s većom varjačom. Kuvano brašno zatim skinuti s vatre i ostaviti da se hladi.

U međuvremenu pripremite kvasac, pomešajte ga sa dva decilitra mlake vode i sipajte u kuvano brašno. Dobro promešajte i ostavite. Ujutru, drugog dana, tečnost procedite kroz čisto belo platno. Bozi dodati šećer po ukusu, dobro je rashladite i služite s malo leda. Ovako pripremljena boza ne sme dugo da stoji jer će poprimiti jači kiselkasti ukus. Najbolje je da se potroši za dan-dva.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: Novosti