Na vrhu spiska namirnica koje imaju široku primenu u kulinarstvu, a pritom su i lekovite, svoje mesto sigurno ima i đumbir. Može se koristiti u različitim oblicima - kao svež, u komadu, izrendan, u prahu, kao ulje ili sok. Evo zbog čega treba da započnete dan upravo napitkom od đumbira.

Za imunitet 

Ako ste skloni prehladama i gripu, treba redovno da pijete đumbir jer će on pozitivno delovati na osnažavanje vašeg imuniteta. Pijenje soka od đumbira poboljšava učinak antibiotika i poboljšava cirkulaciju.

Pogledajte i Evo kada bi trebalo da izbegavate đumbir

Za prevenciju od tumora

Dosta studija je do sada potvrdilo da je đumbir dobar u "borbi" protiv tumora, posebno tumora jajnika.

Za oboljenja od iritabilnog creva

Đumbir ublažava simptome iritabilnog creva ako se pije u obliku čaja ili soka.

Pogledajte i Šta će se desiti ako jedete đumbir svaki dan?

Kod Alchajmerove bolesti

Istraživanja su pokazala da svakodnevna konzumacija đubira može usporiti propadanje moždanih ćelija što je glavni uzročnik Alchajmerove bolesti.

Za apetit 

Đumbir može podstaći ali i smanjiti apetit. Na podsticanje apetita deluje tako što proizvodi više kiseline u želucu. A kao sredstvo za mršavljenje deluje tako jer "spaljuje" masnoće i daje duži osećaj sitosti. 

Pogledajte i 8 odličnih razloga da jedete đumbir

Za umorne mišiće

Nakon treninga snage dobro je jesti hranu u koju ste dodali đumir. Najbolje deluje ako ga popijete ili pojedete ujutro pre bilo koje druge hrane ili pića.

Za stabilizaciju glukoze u krvi

Naučnici u Australiji otkrili su da đumbir umanjuje visoke količine glukoze u krvi. Važno je da znate koliki vam je nivo glukoze u krvi jer to utiče na vašu težinu i nivo energije.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa