Čak i najvrsnijim kuvarima se dešava da pogreše, pa prezačine jelo. Iako vam možda deluje da biste u tim trenucima najradije bacili to što ste napravili, nikako to nemojte da uradite pre neko pokušate sa ovim trikom. 

PROČITAJTE JOŠ: Bakini saveti i trikovi za bolje snalaženje u kuhinji

Mada vam jelo možda neće biti baš kako ste očekivali, makar ćete donekle spasiti stvar i umanjiti štetu. 

Preljutili ste jelo

Ukoliko vam je jelo preljuto, stvar možete neutralizovati dodavanjem slatke pavlake. Od pomoći takođe može biti i šećer (umesto pavlake, nikako zajedno), ali to treba da radite veoma oprezno kako ne biste preterali.

Prezakiseljeno jelo

I u ovom slučaju imate nekoliko opcija. Jelo možete spasiti sa malo šećera ili ukoliko je na primer u pitanju salata, iscedite kiselinu pa poprskajte sa malo vode. 

Preslano jelo

Slanoću možete da ublažite dodavanjem kuvanog pirinča, krompira ili testenina, u zavisnosti od toga šta vam se bolje uklapa uz jelo. U svakom slučaju, potrebno je da se krompir, testenina ili pirinač neko vreme kuvaju zajedno sa ostalim sastojcima kako bi na sebe povukli višak soli. 

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa 

Izvor: Srbija danas