Portal StvarUkusa je 27.01.2022. godine objavio tekst naslova “TOPI MASTI, ČISTI CREVA, REGULIŠE NIVO ŠEĆERA: Napitak od 5 sastojaka koji se pije 5 dana uzastopno”, u kojem je navedeno da napitak od 5 sastojaka čisti creva i topi masti. Ta informacija nije bila tačna, i ovom prilikom je ispravljamo.

U našem tekstu bilo je navedeno da lako i brzo možete da napravite čudesan napitak od 5 sastojaka koji ako se pije 5 dana uzastopno topi masne naslage, čisti creva i reguliše nivo šećera, ali to nije bilo tačno. 

Prema analizi fekt čekera i portala Raskrnkavanje.ba objašnjeno je da naše telo ne treba “pomoć” za detoksikaciju, jer je kreirano da to uradi samo. Za uklanjanje otrovnih supstanci iz organizma zadužena je jetra. To joj je i svrha. Ono što je potrebno uraditi da bi se telo rešilo otrova jeste voditi računa o jetri kroz zdravu i izbalansiranu ishranu.

Neki od preporučenih “detoksa” koji se promovišu ili prodaju na internetu mogu biti i opasni za zdravlje, jer se često preporučuju ekstremne “detoks-dijete”, kao i proizvodi koji nisu prošli kroz rigorozna ispitivanja regulatornih agencija.

“Čudesni” recepti za naglo mršavljenje također nemaju utemeljenje u nauci.