Čoko-malina torta je spoj čokoladne korice, osvežavajućeg krema od malina i najfinijeg ganaš preliva. Sočne maline daju onaj dodatni kiselkasti ukus koji kontira jakom ukusu čokolade. Priprema nije komplikovana, samo je potrebno strpljene da sačekate da se filovi stegnu.
Sastojci:
Za koru:
- 2 jajeta
- 1 vanilin šećer
- 100 g šećera
- 100 ml ulja
- 80 ml mleka
- 100 g brašna
- 30 g kako praha
- 50 g crne čokolade
Malina fil:
- 400 g malina (sveže ili zaleđene)
- 2 kašike limunovog soka
- 1 kesica pudinga od vanile
- 50 g šćera
- 350 ml soka do maline
Čoko fil:
- 250 g čokolade
- 250 ml slatke pavlake
Priprema:
Prvo napravite ganaš fil, tako što ćete pomešati izlomljenu čokoladu sa slatkom pavlakom, pa zagrejte na srednjoj temperaturi uz konstantno mešanje, dok ne dobijete ujednačenu smesu. Kada se prohladi staviti u frižider da se stegne, a za to vreme napravite ostatak. Za koricu mikserom umutite jaja, vanilin šećer i šećer, dok se smesa ne udvostruči i postane svetlo žute boje. Nakon toga dodajte ulje i mleko, pa još malo mutite. Brašno pomešajte sa kakao prahom, pa postepeno dodajte u jaja. Čokoladu izlomite i dodajte u dobijeno testo. Smesu prelijte u kalup prečnika 22 cm i pecite na 180 C oko 20 minuta.
Kada je pečena ostavite da se potpuno ohladi. Za fil u šerpicu stavite maline, dodajte limunov sok i kuvajte 5 minuta da voće omekša. Za to vreme u drugoj posudi pomešajte sok od maline sa pudingom od vanile i šećerom. Dodajte u šerpu sa malinama, pa kuvajte na srednjoj vatri uz konstantno mešanje dok se ne zgusne. Fil prelijte preko kore i ostavite da se upotpunosti ohladi u frižideru oko 2 sata. Umutite mikserom prethodno pripremljenu čokoladu sa pavlakom da dobijete gladak fil. Ravnomerno ga rasporediti preko malina i ostaviti još pola sata u frižideru.
Izvor: Slatka domaćica
Patlidžan sa belim lukom po španskom receptu
Kako da napravite osvežavajući krem od jagoda
Salata od svežih krastavaca sa krem sirom
Lagani rižoto sa zelenim povrćem
Sočivo sa tikvicama za 30 minuta