Čoko-malina torta je spoj čokoladne korice, osvežavajućeg krema od malina i najfinijeg ganaš preliva. Sočne maline daju onaj dodatni kiselkasti ukus koji kontira jakom ukusu čokolade. Priprema nije komplikovana, samo je potrebno strpljene da sačekate da se filovi stegnu.

Sastojci:

Za koru:

  • 2 jajeta
  • 1 vanilin šećer
  • 100 g šećera
  • 100 ml ulja
  • 80 ml mleka
  • 100 g brašna
  • 30 g kako praha
  • 50 g crne čokolade

Malina fil:

  • 400 g malina (sveže ili zaleđene)
  • 2 kašike limunovog soka
  • 1 kesica pudinga od vanile
  • 50 g šćera
  • 350 ml soka do maline

Čoko fil:

  • 250 g čokolade
  • 250 ml slatke pavlake

Priprema:

Prvo napravite ganaš fil, tako što ćete pomešati izlomljenu čokoladu sa slatkom pavlakom, pa zagrejte na srednjoj temperaturi uz konstantno mešanje, dok ne dobijete ujednačenu smesu. Kada se prohladi staviti u frižider da se stegne, a za to vreme napravite ostatak. Za koricu mikserom umutite jaja, vanilin šećer i šećer, dok se smesa ne udvostruči i postane svetlo žute boje. Nakon toga dodajte ulje i mleko, pa još malo mutite. Brašno pomešajte sa kakao prahom, pa postepeno dodajte u jaja. Čokoladu izlomite i dodajte u dobijeno testo. Smesu prelijte u kalup prečnika 22 cm i pecite na 180 C oko 20 minuta.

Kada je pečena ostavite da se potpuno ohladi. Za fil u šerpicu stavite maline, dodajte limunov sok i kuvajte 5 minuta da voće omekša. Za to vreme u drugoj posudi pomešajte sok od maline sa pudingom od vanile i šećerom. Dodajte u šerpu sa malinama, pa kuvajte na srednjoj vatri uz konstantno mešanje dok se ne zgusne. Fil prelijte preko kore i ostavite da se upotpunosti ohladi u frižideru oko 2 sata. Umutite mikserom prethodno pripremljenu čokoladu sa pavlakom da dobijete gladak fil. Ravnomerno ga rasporediti preko malina i ostaviti još pola sata u frižideru.

Izvor: Slatka domaćica