Sastojci:

  • 2 konzerve tunjevine
  • 1 glavica crnog luka
  • 3 kuvana jajeta
  • 100-150 g tvrdog sira (gauda, trapist ili sl.)
  • 400 g maslina bez koštica
  • majonez

Za marinadu luka:

  • ½ kašičice soli
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašika sirćeta
  • 150–200 ml ključale vode

Priprema:

Tražite salatu koja će biti i dekoracija i glavno jelo? E pa ova salata jež je pravo malo čudo na tanjiru. U njoj se krije savršen spoj tunjevine, jaja, sira i maslina – a kad se sve to lepo oblikuje, dobije se ukusno i simpatično jelo koje će svi primetiti. Ne peče se, pravi se brzo, a izgleda kao da ste se baš potrudili. Idealna je za slave, rođendane, druženja, ali i kad samo želite da iznenadite ukućane nečim drugačijim. Pored ukusa, osvaja i izgledom.

Savet:

Ako želite bogatiji ukus, ostavite salatu u frižideru 1–2 sata da se svi sastojci lepo povežu. Poslužuje se hladna!

Sitno iseckajte crni luk i prelijte ga marinadom (so, šećer, sirće, ključala voda). Ostaviti da omekša i izgubi jačinu.

Ocedite tunjevinu. Kuvana jaja i sir izrendajte. 

Slaganje: Tunjevina, oceđeni crni luk, majonez, kuvana jaja, majonez, sir, majonez, masline.

Na tanjiru oblikujte salatu u poluloptu – kao leđa malog ježa. Masline prepolovite na pola i poređajte po površini kao bodlje. Po želji, napravite oči i njuškicu od komadića masline, zrna bibera ili sličnih detalja. Dekorišite okolo sa listićima rukole ili peršuna kao travnjak.

Ukusna, kremasta, osvežavajuća – i još izgleda preslatko na stolu.