Kiš vodi poreklo iz Francuske i zapravo je slana pita od prhkog testa, sa filom od slaninice, šunke, pavlake i jaja, što su sastojci koji čine osnovni recept.

Međutim, svaki kiš je sklon modifikaciji, pa ga tako možete napraviti i sa piletinom i brokolijem ili nekim sastojcima po vašem izboru, a za preliv uz jaja možete da, umesto kisele, koristite i neutralnu pavlaku za kuvanje.

Sastojci:

  • 200 g brašna
  • 100 g putera
  • 70 ml vode
  • 100 g slanine
  • 100 g šunke
  • 100 g ementalera
  • 4 jajeta
  • 100 ml kisele pavlake
  • malo soli

Priprema:

Šunku i sir isecite na kockice, a slaninu na manje listiće. U brašno sipajte so, pa dodajte hladan puter isečen na kockice. Rukama sjedinite brašno u puter dok se ne dobije testo koje se mrvi pod prstima. Zatim dodajte vodu i umesite glatko testo. Razvijte ga u krug malo veći od prečnika pleha od 26 santimetara, prebacite ga na pleh i podignite ivice uz zidove kalupa. Testo malo izbockajte viljuškom. Slaninu propržite, pa je poređajte po testu zajedno sa krastavčićima i šunkom. Viljuškom razmutite jaja sa pavlakom i prelijte preko. Pecite na 200-220 stepeni dok ne porumeni. U zavisnosti od jačine šporeta potrebno mu je da se ispeče od 15 do 20 minuta. 

Izvor: Stvar ukusa