Kiš vodi poreklo iz Francuske i zapravo je slana pita od prhkog testa, sa filom od slaninice, šunke, pavlake i jaja, što su sastojci koji čine osnovni recept.
Međutim, svaki kiš je sklon modifikaciji, pa ga tako možete napraviti i sa piletinom i brokolijem ili nekim sastojcima po vašem izboru, a za preliv uz jaja možete da, umesto kisele, koristite i neutralnu pavlaku za kuvanje.
Sastojci:
- 200 g brašna
- 100 g putera
- 70 ml vode
- 100 g slanine
- 100 g šunke
- 100 g ementalera
- 4 jajeta
- 100 ml kisele pavlake
- malo soli
Priprema:
Šunku i sir isecite na kockice, a slaninu na manje listiće. U brašno sipajte so, pa dodajte hladan puter isečen na kockice. Rukama sjedinite brašno u puter dok se ne dobije testo koje se mrvi pod prstima. Zatim dodajte vodu i umesite glatko testo. Razvijte ga u krug malo veći od prečnika pleha od 26 santimetara, prebacite ga na pleh i podignite ivice uz zidove kalupa. Testo malo izbockajte viljuškom. Slaninu propržite, pa je poređajte po testu zajedno sa krastavčićima i šunkom. Viljuškom razmutite jaja sa pavlakom i prelijte preko. Pecite na 200-220 stepeni dok ne porumeni. U zavisnosti od jačine šporeta potrebno mu je da se ispeče od 15 do 20 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem