Ako ste nekada bili u Turskoj onda ste sigurno imali priliku da probate specijalitet po imenu gozleme koji mnogi još nazivaju i turskim palačinakama. Testo se vrlo tanko razvuče oklagijom, napuni nadevom po izboru, a to je najčešće sir i spanać ili mleveno meso. Priprema nije previše komplikovana, a ovaj recept za gozleme a mlevenim mesom postaće sigurno vaše omiljeni jelo.
Sastojci:
Za testo:
- 200 g brašna
- 1 kašičica kvasca
- 120 ml mlake vode
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 20 g putera
Za punjenje:
- 200 g mlevenog mesa
- 1 glavica luka
- 2 čena belog luka
- 1 crvena paprika
- 1 zelena paprika
- 100 g kačkavalja
- peršun
- so, biber
Priprema:
Od svih sastojaka za palačinke umesite testo, pokrijte i ostavite da se diže oko 30 minuta, a za to vreme pripremite nadev. U tiganj sipajte ulje, prodinstajte naseckan crni i beli luk da omekša, zatim oddajte naseckane paprike i začine, pa ostavite da se dinsta nekoliko minuta. Nakon toga dodajte meso i ostavite da se sve dobro uprži i da voda u potpunosti ispari. Na kraju pospite sitno naseckanim peršunom. Pustite da se prohladi pre nego budete punili palačinke. Testo za palačinke podelite na sedam jednakih delova i svaki razavaljate u tanak krug. U jedan kraj stavite nadev, pospite narendanom kačkavaljem, pa drugom stranom preklopite i savijte uglove tako da nadev ne ispada. Pecite palačinke na zagrejanom tiganju sa malo ulja, po par minuta sa svake strane da dobiju lepu boju i hrskavu koricu. Služite dok su još tople.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem