Ako ste nekada bili u Turskoj onda ste sigurno imali priliku da probate specijalitet po imenu gozleme koji mnogi još nazivaju i turskim palačinakama. Testo se vrlo tanko razvuče oklagijom, napuni nadevom po izboru, a to je najčešće sir i spanać ili mleveno meso. Priprema nije previše komplikovana, a ovaj recept za gozleme a mlevenim mesom postaće sigurno vaše omiljeni jelo. 

Sastojci:

Za testo:

  • 200 g brašna
  • 1 kašičica kvasca
  • 120 ml mlake vode
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 20 g putera

Za punjenje:

  • 200 g mlevenog mesa
  • 1 glavica luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 crvena paprika
  • 1 zelena paprika
  • 100 g kačkavalja
  • peršun
  • so, biber

Priprema:

Od svih sastojaka za palačinke umesite testo, pokrijte i ostavite da se diže oko 30 minuta, a za to vreme pripremite nadev. U tiganj sipajte ulje, prodinstajte naseckan crni i beli luk da omekša, zatim oddajte naseckane paprike i začine, pa ostavite da se dinsta nekoliko minuta. Nakon toga dodajte meso i ostavite da se sve dobro uprži i da voda u potpunosti ispari. Na kraju pospite sitno naseckanim peršunom. Pustite da se prohladi pre nego budete punili palačinke. Testo za palačinke podelite na sedam jednakih delova i svaki razavaljate u tanak krug. U jedan kraj stavite nadev, pospite narendanom kačkavaljem, pa drugom stranom preklopite i savijte uglove tako da nadev ne ispada. Pecite palačinke na zagrejanom tiganju sa malo ulja, po par minuta sa svake strane da dobiju lepu boju i hrskavu koricu. Služite dok su još tople.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE