Jedno od najpopularnijih srpskih jela je svakako proja, koja em što se lako pravi i fenomenalnog je ukusa. Moderne domaćice imaju svoje modifikovane recepte za ovo starinsko pecivo, a sada isprobajte još jedan provereni recept za staro jelo - kukuruznu zlevanku. Ćestp se pravila u Jugoslaviji, a malo sastojaka je razlikuje od proje, kao što su kisela pavlaka i mleko. Žumanca i belanca se mute odvojeno i kasnije se pomešaju kako bi zlevanka bila vazdušastija. Ovo pecivo možemo da nazovemo i lažna proja.  

Sastojci: 

  • 400 g kukuruznog brašna 
  • 4 jajeta 
  • 100 ml ulja
  • 200 g kisele pavlake 
  • 1 prašak za pecivo
  • mleko

Priprema:

Odvojte žumanca i belanca, pa žumanca umutite sa pavlako, a onda sipajte ulje i prosejano brašno sa praškom za pecivo. Dobro umutite, a onda belanca umutite u čvrst šne zajedno sa mlekom. Smesa treba da bude iste gustine kao ona za palačinke. Pomešajte obe smese lagano varjačom, pa sipajte u tepsiju koju ste prethodno dobro namastili. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C dok ne dobije zlatnu boju. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE