Jedno od najpopularnijih srpskih jela je svakako proja, koja em što se lako pravi i fenomenalnog je ukusa. Moderne domaćice imaju svoje modifikovane recepte za ovo starinsko pecivo, a sada isprobajte još jedan provereni recept za staro jelo - kukuruznu zlevanku. Ćestp se pravila u Jugoslaviji, a malo sastojaka je razlikuje od proje, kao što su kisela pavlaka i mleko. Žumanca i belanca se mute odvojeno i kasnije se pomešaju kako bi zlevanka bila vazdušastija. Ovo pecivo možemo da nazovemo i lažna proja.
Sastojci:
- 400 g kukuruznog brašna
- 4 jajeta
- 100 ml ulja
- 200 g kisele pavlake
- 1 prašak za pecivo
- mleko
Priprema:
Odvojte žumanca i belanca, pa žumanca umutite sa pavlako, a onda sipajte ulje i prosejano brašno sa praškom za pecivo. Dobro umutite, a onda belanca umutite u čvrst šne zajedno sa mlekom. Smesa treba da bude iste gustine kao ona za palačinke. Pomešajte obe smese lagano varjačom, pa sipajte u tepsiju koju ste prethodno dobro namastili. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C dok ne dobije zlatnu boju.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus