Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ČUVENA JUGOSLOVENSKA KUKURUZNA ZLEVANKA: Zamenite proju vazdušastim pecivom, a tajna je u 2 sastojka

Autor Sanja Belinić

Kukurzna zlevanka se pravi slično kao čuveno pecivo, pa je zato možemo nazvati i lažna proja.

 Kukuruzna zlevanka Izvor: Shutterstock

Jedno od najpopularnijih srpskih jela je svakako proja, koja em što se lako pravi i fenomenalnog je ukusa. Moderne domaćice imaju svoje modifikovane recepte za ovo starinsko pecivo, a sada isprobajte još jedan provereni recept za staro jelo - kukuruznu zlevanku. Ćestp se pravila u Jugoslaviji, a malo sastojaka je razlikuje od proje, kao što su kisela pavlaka i mleko. Žumanca i belanca se mute odvojeno i kasnije se pomešaju kako bi zlevanka bila vazdušastija. Ovo pecivo možemo da nazovemo i lažna proja.  

Sastojci: 

  • 400 g kukuruznog brašna 
  • 4 jajeta 
  • 100 ml ulja
  • 200 g kisele pavlake 
  • 1 prašak za pecivo
  • mleko

Možda će vas zanimati

Priprema:

Odvojte žumanca i belanca, pa žumanca umutite sa pavlako, a onda sipajte ulje i prosejano brašno sa praškom za pecivo. Dobro umutite, a onda belanca umutite u čvrst šne zajedno sa mlekom. Smesa treba da bude iste gustine kao ona za palačinke. Pomešajte obe smese lagano varjačom, pa sipajte u tepsiju koju ste prethodno dobro namastili. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C dok ne dobije zlatnu boju. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE

Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.

Više na ovu temu

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti