Domaćinske kiflice su uvek bolje od kupovnih, a one punjene sirom su najpopularnije. Pored njih postoji još verzija slanih, ali i slatkih kiflica kao što su one sa pica nadevom ili sa orasima. Predlažemo vam i recept za neodoljive i mekane puter kifle sa aromatičnim belim lukom. Poslužite ih gostima ili za večeru

Sastojci:

Za puter od belog luka:

  • 100 g neslanog putera
  • 10 g rendanog belog luka
  • prstohvat soli
  • peršun

Za kiflice:

  • 240 g brašna za hleb
  • 25 g šećera
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica suvog kvasca
  • 130 g hladne vode
  • 20 g neslanog putera

Priprema:

U puter sobne temperature dodajte rendani beli luk, so i peršun. Dobro sjedinite, pa sipajte u kesu za zamrzivač na kojoj ste isekli rupu. Na pleh stavite pek papir, pa iscedite iz kese valjak od putera dužine 14 cm (8 komada). Pokrijte providnom folijom i ostavite u frižideru da se stegne. U posudi pomešajte brašno, šećer, so i kvasac, pa dodajte vodu. Umesite testo, a onda dodajte i puter sobne temeprature i mesite dok ne dobijete mekano testo. Pokrijte i ostavite da odmori sat vremena. Nakon toga na malo pobrašnjenoj površini premesite testo i opet pokrijte i ostavite 10-15 minuta. Razvucite krug prečnika 22 cm i isecite 8 trouglova. Svaki trougao razvucite, pa stavite parče putera i urolajte. Poređajte na pleh obložen pek papirom, pa pokrijte i ostavite da odmore 50 minuta. Premažite vodom i pospite sa malo soli. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 10-13 minuta. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE