Domaćinske kiflice su uvek bolje od kupovnih, a one punjene sirom su najpopularnije. Pored njih postoji još verzija slanih, ali i slatkih kiflica kao što su one sa pica nadevom ili sa orasima. Predlažemo vam i recept za neodoljive i mekane puter kifle sa aromatičnim belim lukom. Poslužite ih gostima ili za večeru.
Sastojci:
Za puter od belog luka:
- 100 g neslanog putera
- 10 g rendanog belog luka
- prstohvat soli
- peršun
Za kiflice:
- 240 g brašna za hleb
- 25 g šećera
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica suvog kvasca
- 130 g hladne vode
- 20 g neslanog putera
Priprema:
U puter sobne temperature dodajte rendani beli luk, so i peršun. Dobro sjedinite, pa sipajte u kesu za zamrzivač na kojoj ste isekli rupu. Na pleh stavite pek papir, pa iscedite iz kese valjak od putera dužine 14 cm (8 komada). Pokrijte providnom folijom i ostavite u frižideru da se stegne. U posudi pomešajte brašno, šećer, so i kvasac, pa dodajte vodu. Umesite testo, a onda dodajte i puter sobne temeprature i mesite dok ne dobijete mekano testo. Pokrijte i ostavite da odmori sat vremena. Nakon toga na malo pobrašnjenoj površini premesite testo i opet pokrijte i ostavite 10-15 minuta. Razvucite krug prečnika 22 cm i isecite 8 trouglova. Svaki trougao razvucite, pa stavite parče putera i urolajte. Poređajte na pleh obložen pek papirom, pa pokrijte i ostavite da odmore 50 minuta. Premažite vodom i pospite sa malo soli. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 10-13 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
AKO JE VAMA NEŠTO VAŽNO, VAŽNO JE I NAMA: SLAVIMO 20 GODINA!
Čuvena torta Marlenka kao iz reklame
Tortilje sa pohovanom piletinom, kao iz KFC-a
Šarani kolač sa džemom od maline
Originalna italijanska pasta sa rendanim jajima