Sastojci:

Za testo:

  • 1 kašika šećera
  • 7 g suvog kvasca
  • 200 ml toplog mleka
  • 30 ml ulja
  • 50 g šećera
  • 400 g brašna

Za punjenje:

  • 500 g kupusa (sitno iseckanog)
  • 3-4 šargarepe (narendane)
  • 1-2 luka (sitno seckana)
  • So i biber po ukusu
  • Malo ulja za prženje
  • Žumance za premazivanje

Kako se prave piroške:

Piroške punjene kupusom postaće vaš favorit među pecivima.

U toplom mleku rastvoriti kašiku šećera i suvi kvasac. Ostaviti 5-10 minuta dok ne zapeni. Dodati biljno ulje, šećer i brašno, pa umesiti meko testo. Pokriti krpom i ostaviti da naraste 45-60 minuta.

Na malo ulja propržiti luk dok ne postane staklast. Dodati narendanu šargarepu, pa dinstati nekoliko minuta. Ubaciti kupus, posoliti i pobiberiti po ukusu, pa dinstati još 10-15 minuta dok ne omekša. Ostaviti punjenje da se prohladi.

Nadošlo testo:

Ostaviti testo da nadođe dva puta može biti prava čarolija! Prvo jednom, pa kad oblikujete piroške, ostavte ih da odstoje još 10-15 minuta pre prženja. Biće mekše i vazdušastije!

Nadošlo testo premesiti i razvući na debljinu oko 5 mm. Iseći na kvadrate ili krugove, staviti kašiku punjenja i zatvoriti piroške tako da se ivice dobro slepe. Ostaviti ih da odmore 10-15 minuta.

Premažite ih žumancetom i pecite u rerni na 180 stepeni 20ak minuta.

Bonus video

Recept za domaću pletenicu sa šećerom Izvor: Recept za domaću pletenicu sa šećerom