Sastojci:

  • 240 g brašna
  • 1 1/2 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • 320 g šećera, podeljena upotreba
  • 2 velika jajeta, lagano umućena
  • 8 kašika putera, otopljenog
  • 2 kašičice ekstrakta vanile
  • 1 kašičica mlevenog cimeta
  • sok od 1/2 limuna
  • 3 do 4 kisele jabuke
  • 1 kašika meda
Savet za pranje jabuka!

Kako biste uklonili pesticide sa jabuka, potopite u litar vrele vode sa 2 kašike soli i 4 kašike sode bikarbone i ostavite ih u toj vodi neko vreme, a nakon toga ih istrljajte grubom krpom ili nekom četkom. U rastvoru koji ste napravili možete da ih ostavite oko 15 minuta. Nakon toga ih ljuštite i seckajte.

Recept za pitu sa jabukama i medom:

Za ovu pitu zagrejte rernu na 190 stepeni C. Obložite tepsiju papirom za pečenje i premažite uljem. Umutite brašno, prašak za pecivo, 240 g šećera i so. Umešajte jaja, puter i vanilin ekstrakt. Ravnomerno rasporedite testo u pripremljenu tepsiju.

Iscedite limunov sok. Oljuštite jabuke, isecite ih i nasecite na tanke kriške u činiju. Dodajte cimet i šećer i mešajte da temeljno prekrijete svaku krišku jabuke. Poređajte kriške jabuke na testo u redovima koji se preklapaju, lagano ih pritiskajući u testo.

Pecite 30-35 minuta, dok čačkalica ne bude čista. Ohladite u tepsiji na rešetki 10 do 15 minuta. Premažite površinu pite medom. Isecite na kvadrate i servirajte sa šlagom ili sladoledom, po želji. Možda ćete želeti da napravite i pitu od prhkog testa sa čoko filom i jabukama.

Pročitajte i kako se pravi pita od dunja po receptu Marte Stjuart

BONUS VIDEO

Pita sa višnjama  Izvor:  Pita sa višnjama

StvarUkusa