Sastojci:

  • 1 gotova kora za pitu, odmrznuta
  • 1 kašika višenamenskog brašno
  • 1 veliko jaje
  • 1 veliko žumance
  • 450 g tamnocrvenog pasulja iz konzerve ili skuvanog
  • 120 ml zaslađenog kondenzovanog mleka
  • 60 g putera, rastopljenog, malo ohlađenog
  • 2¼ kašičice ekstrakt vanile
  • 100 g šećera
  • 50 g braon šećera
  • ½ kašičice cimeta
  • ½ kašičice mlevenog muskatnog oraščića
  • ⅛ kašičice mlevenog đumbira
  • ¼ kašičice soli

Recept za slatku pitu od pasulja:

Za pitu stavite rešetku u donju trećinu rerne i zagrejati na 218°. Koru za pitu razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini u krug od 35 cm. Prebacite u okruglu vatrostalnu posudu za pitu prečnika 22 cm, ubacite testo u posudu i isecite ga tako da ostavite 3 cm prepusta. Preklopite ispust ispod i savijajte ivice.

U blenderu izblendirajte 1 veliko jaje, 1 veliko žumance, tamnocrveni pasulj, kondenzovano mleko, puter, ekstrakt vanile, šećer, braon šećer, cimet, muskatni oršačić, mleveni đumbir i so, dok smesa ne bude glatka, oko 1 minut. Rasporedite fil preko kore.

Pecite pitu 15 minuta. Smanjite temperaturu u rerni na 176° i nastavite da pečete, pokrivajući koru folijom, dok ne porumeni, a fil se stegne i malo naraste, 27–32 minuta. Prebacite pitu na rešetku i ostavite da se malo ohladi pre serviranja. Možda ćete želeti da napravite i pitu sa makom bolju od štrudle.

Pročitajte i kako da napravite pitu sa šljivama i jabukama

BONUS VIDEO

Instagram/cooking__diaries_  Pita sa višnjama

StvarUkusa