Sastojci:
- 1 gotova kora za pitu, odmrznuta
- 1 kašika višenamenskog brašno
- 1 veliko jaje
- 1 veliko žumance
- 450 g tamnocrvenog pasulja iz konzerve ili skuvanog
- 120 ml zaslađenog kondenzovanog mleka
- 60 g putera, rastopljenog, malo ohlađenog
- 2¼ kašičice ekstrakt vanile
- 100 g šećera
- 50 g braon šećera
- ½ kašičice cimeta
- ½ kašičice mlevenog muskatnog oraščića
- ⅛ kašičice mlevenog đumbira
- ¼ kašičice soli
Recept za slatku pitu od pasulja:
Za pitu stavite rešetku u donju trećinu rerne i zagrejati na 218°. Koru za pitu razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini u krug od 35 cm. Prebacite u okruglu vatrostalnu posudu za pitu prečnika 22 cm, ubacite testo u posudu i isecite ga tako da ostavite 3 cm prepusta. Preklopite ispust ispod i savijajte ivice.
U blenderu izblendirajte 1 veliko jaje, 1 veliko žumance, tamnocrveni pasulj, kondenzovano mleko, puter, ekstrakt vanile, šećer, braon šećer, cimet, muskatni oršačić, mleveni đumbir i so, dok smesa ne bude glatka, oko 1 minut. Rasporedite fil preko kore.
Pecite pitu 15 minuta. Smanjite temperaturu u rerni na 176° i nastavite da pečete, pokrivajući koru folijom, dok ne porumeni, a fil se stegne i malo naraste, 27–32 minuta. Prebacite pitu na rešetku i ostavite da se malo ohladi pre serviranja. Možda ćete želeti da napravite i pitu sa makom bolju od štrudle.
Pročitajte i kako da napravite pitu sa šljivama i jabukama
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem