Sastojci:
- 250 g testenine
- 2 tikvice, prepolovljene po dužini, isečene dijagonalno
- 1 kašika ulja
- 500 g pilećeg filea, naseckanog
- 50 g putera, seckanog
- 1 praziluk, iseckan
- 4 čena belog luka, iseckana
- 1 1/2 kašika običnog brašna
- 360 ml mleka
- 120 ml pavlake za kuvanje
- 120 g seckanog peršuna
- 230 g rendanog kačkavalja
- 120 g prezli
Recept za zapečenu pastu sa piletinom:
Kako biste napravili zapečenu pastu sa piletinom, podmažite posudu za pečenje. Skuvajte testeninu u velikom loncu, dodajući tikvice u poslednja 2 minuta kuvanja. Nakon toga sve iscedite. U međuvremenu, zagrejte ulje u velikom dubokom tiganju na srednjoj vatri. Dodajte piletinu. Pržite mešajući, 5 minuta ili dok ne porumeni. Prebacite na tanjir.
U istom tiganju istopite puter. Dodajte praziluk. Pržite 5 minuta ili dok ne omekša. Dodajte beli luk i brašno. Pržite, mešajući, 1 do 2 minuta. Skinite sa vatre. Postepeno umešajte mleko, pa pavlaku za kuvanje. Vratite na srednju vatru. Kuvajte, neprestano mešajući, 3 do 4 minuta, dok se smesa ne zgusne. Dodajte piletinu, mešavinu testenine, pola peršuna i pola kačkavalja. Mešajte dok se kačkavalj ne otopi.
Zagrejte rernu na 200 stepeni i prebacite mešavinu testenine u pripremljenu posudu za pečenje. U činiji pomešajte prezle sa preostalim kačkavaljem i peršunom. Pospite preko mešavine testenine. Pecite u rerni dok ne porumeni. Ako želite, pospite još peršuna odozgo i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i pastu sa piletinom na toskanski način.
Pročitajte kako da napravite najukusniju pastu sa cezar salatom
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Kako da napravite savršeno kremast pire bez mleka
Fritata iz air fryera sa sirom, spanaćem i čeri paradajzom
Domaća goveđa čorba sa krompirom
Recept za brz kolač sa malinama
Salata sa leblebijama, kuvanim jajima i mariniranim šampinjonima