Sastojci:

Za fil:

  • 700 ml slatkog desertnog vina
  • 475 ml vode
  • 120 g šećera
  • 4 kašike putera
  • 4 kašičice kardamona
  • 2 pune kašičice cimeta
  • 1 komad od oko 5 cm oljuštenog svežeg đumbira, tanko isečenog
  • 1 vanilin šećer
  • 4 dunje

Za koru:

  • 400 g lisnatog testa, odmrznutog
  • brašno, za posipanje
  • 1 veliko jaje, lagano umućeno za premazivanje
  • šećer, za posipanje

Recept za pitu od dunja:

Za ovu pitu od dunja prvo napravite fil tako što ćete vino, vodu, šećer, puter, kardamon, cimet, đumbir i vanilin šećer da prokuvate u velikom loncu. U međuvremenu, oljuštite dunje i isecite ih na četvrtine pa ih ubacite u šerpu. Pokrijte pergamentom i kuvajte ih dok dunje ne omekšaju i ne dobiju nežnu ružičastu boju, oko 2 sata. Zagrejte rernu na 200 stepeni. Na pobrašnjenom komadu papira za pečenje razvucite lisnato testo u pravougaonik i prebacite u pleh za pečenje. Zamrznite dok se ne stegne, oko 30 minuta.

Presecite testo na pola po dužini kako biste dobili dva pravougaonika i jedan isecite na trakice. Koristeći šupljikavu kašiku, prenesite dunje na lisnato testo, ostavljajući ivicu testa slobodnu i premažite je umućenim jajetom. Na vrh stavite trakice lisnatog testa, preklapajući ih i pritisnite da se zalepe za donji deo testa. Odozgo premažite jajetom i pospite šećerom. Zamrznite dok se ne stegne, oko 15 minuta. Pecite dok testo ne porumeni, oko 45 minuta. Uživajte. Možda ćete želeti da napravite i jednostavnu pitu bundevaru.

Pročitajte kako se pravi pita sa makom bolja od štrudle

BONUS VIDEO

Instagram/ butternutbakery Pita sa jabukama

StvarUkusa