Sastojci:

Za prhko pecivo:

  • 300 g 00 brašna
  • 150 g putera
  • 150 g šećera
  • 4 žumanca
  • cimet u prahu, po potrebi

Za krem:

  • 300 g krem sira
  • 2 kašike šećera u prahu
  • 1 prstohvat cimeta u prahu
  • 50 g crne čokolade za kuvanje

Za jabuke:

  • 350 g jabuka
  • 40 ml limunovog soka
  • 4 kašike šećera
  • 10 g putera

Za posipanje:

  • čokoladni dugmići

Recept za pitu od prhkog testa:

Za ovu pitu koristite kalup za torte prečnika 24 cm. Pomešajte jabuke isečene na sitne kockice, šećer i limunov sok. Kuvajte ih srednjoj vatri, povremeno mešajući dok ne omekšaju. To će trajati oko 5-6 minuta. Na kraju kuvanja dodajte komadić putera i ostavite da se ohlade.

Za prhko testo omekšajte puter i prebacite ga u činiju, pa dodajte šećer. Mešajte dok ne dobijete glatku i homogenu kremu. Pomešajte žumanca i ubacite ih. Dodajte brašno i cimet. Mesite dok smesa ne postane malo kompaktna. Prebacite na lagano pobrašnjenu radnu površinu i mesite dok ne postane glatko.

Formirajte veknu i umotajte u prozirnu foliju, pa stavite u frižider na najmanje sat vremena. U činiji pomešajte krem sir i šećer u prahu. Mešajte dok ne dobijete glatki krem. Ubacite komadiće čokolade. Kada se testo odmori, podelite ga na dva dela. Razvaljajte prvu polovinu i obložite kalup za torte.

Izbockajte dno viljuškom, dodajte mešavinu krem sira i čokolade i pokrijte jabukama. Preostalo prhko testo mrvite na krupne mrvice preko fila. Završite ukrašavanje čokoladnim dugmićima. Pecite u rerni zagrejanoj na 180°C oko 40 minuta. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i slatku kukuruznu pitu.

Pročitajte kako se pravi pita sa makom bolja od štrudle

BONUS VIDEO

Instagram/cosatipreparopercena Reept za sardinijsku pitu sa paradajzom idealna za doručak

StvarUkusa