Sastojci:
Za prhko pecivo:
- 300 g 00 brašna
- 150 g putera
- 150 g šećera
- 4 žumanca
- cimet u prahu, po potrebi
Za krem:
- 300 g krem sira
- 2 kašike šećera u prahu
- 1 prstohvat cimeta u prahu
- 50 g crne čokolade za kuvanje
Za jabuke:
- 350 g jabuka
- 40 ml limunovog soka
- 4 kašike šećera
- 10 g putera
Za posipanje:
- čokoladni dugmići
Recept za pitu od prhkog testa:
Za ovu pitu koristite kalup za torte prečnika 24 cm. Pomešajte jabuke isečene na sitne kockice, šećer i limunov sok. Kuvajte ih srednjoj vatri, povremeno mešajući dok ne omekšaju. To će trajati oko 5-6 minuta. Na kraju kuvanja dodajte komadić putera i ostavite da se ohlade.
Za prhko testo omekšajte puter i prebacite ga u činiju, pa dodajte šećer. Mešajte dok ne dobijete glatku i homogenu kremu. Pomešajte žumanca i ubacite ih. Dodajte brašno i cimet. Mesite dok smesa ne postane malo kompaktna. Prebacite na lagano pobrašnjenu radnu površinu i mesite dok ne postane glatko.
Formirajte veknu i umotajte u prozirnu foliju, pa stavite u frižider na najmanje sat vremena. U činiji pomešajte krem sir i šećer u prahu. Mešajte dok ne dobijete glatki krem. Ubacite komadiće čokolade. Kada se testo odmori, podelite ga na dva dela. Razvaljajte prvu polovinu i obložite kalup za torte.
Izbockajte dno viljuškom, dodajte mešavinu krem sira i čokolade i pokrijte jabukama. Preostalo prhko testo mrvite na krupne mrvice preko fila. Završite ukrašavanje čokoladnim dugmićima. Pecite u rerni zagrejanoj na 180°C oko 40 minuta. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i slatku kukuruznu pitu.
Pročitajte kako se pravi pita sa makom bolja od štrudle
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Namirnice koje mogu da zamene ulje u receptima
Pite od sira i krompira na turski način
Ako imate prezrele banane napravite najukusniji kuglof
Zimska musaka sa mesom i kiselim kupusom
Začinjeni namaz od oraha