Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 200 ml mleka
  • 100 ml jogurta
  • 1 jaje
  • 50 ml ulja
  • 50 g otopljenog maslaca (ili margarina)

Kako da umesite pogačice:

Testo za ove pogačice je toliko mekano da ćete ih stalno praviti. A ukoliko želite da oduševite goste na slavi poslužite im vruće pogačice umesto hleba.

U malo mlake vode  stavite kašičicu šećera i kvasac. Ostavite da odstoji 10-ak minuta, dok ne počne da peni. U velikoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i so. Dodajte kvasac. U posebnoj posudi pomešajte jogurt, mleko, jaje i ulje. Dodajte otopljeni maslac, pa sve dobro sjedinite.

Postepeno dodajte tečne sastojke u brašno, mešajući kašikom, a zatim mesite rukom. Mesite dok ne dobijete glatko, mekano i elastično testo. Ako je potrebno, dodajte još malo brašna. Pokrijte posudu sa testom i ostavite ga na toplom mestu da naraste, oko 1 sat ili dok ne udvostruči zapreminu.

Kada je testo naraslo, premesite ga kratko i podelite na loptice (oko 10-12 komada, zavisi od veličine pogačica). Svaku lopticu oblikujte u manju kuglu pa ih složite u podmazan pleh, ostavljajući malo prostora između njih. Premažite pogačice sa malo mleka ili umućenim jajetom za lepu boju. Peći u prethodno ugrejanoj rerni na 180°C oko 20-25 minuta, dok ne postanu zlatno smeđe.

Bonus video

Instagram/theroyalfamily Recept za pogačice kraljice Elizabete